Aurinkosähkö tuli taloon

Anita ja Ilari Luhtavaara hankkivat Naantalissa sijaitsevaan taloonsa aurinkosähköjärjestelmän viime elokuun lopulla. Tavoitteena on säästö sähkölaskussa ja ekologisuus. Luhtavaarat ovat tyytyväisiä järjestelmän sujuvaan toimitukseen, jonka hoiti Sun Solar Oy.

Luhtavaarat pyysivät ennen hankintapäätöstä tarjouksia usealta eri taholta ja päätyivät naantalilaiseen Sun Solariin.

– Hankinta oli tosi nopeaa. Siinä meni hetki vain, kun herra kävi kauppaamassa. Teimme sopimuksen, sovittiin toimitusaika ja sitten miehet tulivat ja pesivät katon. Viikon sisään pihalle tuli nostoauto ja paneelit asennettiin katolle. Sähkömies tuli vielä yhtenä päivänä käymään ja kytki järjestelmän sähköverkkoon. Hänkin olisi voinut tulla paneelien asentajien kanssa samana päivänä, mutta aikataulut eivät tällä kertaa sopineet. Meidän tarvitsi itse vain sopia kaupat, maksaa laskut ja taputtaa päälle, kertoo Ilari Luhtavaara.

Sijoitus tulevaisuuteen

Luhtavaarat tavoittelevat aurinkosähköjärjestelmällä säästöä ja ekologisuutta. Koska järjestelmä on ollut käytössä vasta muutamia kuukausia ja siitäkin suurin osa on ollut pimeää vuodenaikaa, ei vaikutuksia sähkölaskuun ole vielä voinut havaita.

– Kesällä vaikutukset vasta huomaa. Mutta omaa sähkönkäyttöään on jo nyt alkanut miettimään ja siinä säästämään, sanoo Anita Luhtavaara.

– Kymmenessä vuodessa järjestelmän pitäisi maksaa itsensä takaisin. Ja jos meille tulee myöhemmin sähköauto ja akkutekniikka paranee nykyisestä, voimme ajella aurinkosähköllä, suunnittelee Ilari Luhtavaara.

Myös Ranskan auringosta ilo irti

Etelä-Ranskan Spéracèdesissä Luhtavaaroilla on iso talo, jossa on pelkkä sähkölämmitys. Kotimaan kokemuksen innoittamana he ovat pyytäneet tarjouksen Sun Solarilta aurinkosähköjärjestelmän asentamisesta myös sinne. Ennen hankintaa tarvitaan kuitenkin paikallisten viranomaisten lupa. Vaikka Ranskassa aurinkoa riittääkin ja sähkö on siellä kalliimpaa kuin Suomessa, eivät aurinkosähköjärjestelmät ole yksityisillä mitenkään yleisiä.

– Ranskassa lupakäytäntö on erilainen, mutta toivottavasti muu prosessi menee yhtä hyvin kuin täällä Suomessa, kertoo Ilari Luhtavaara.

Luhtavaara Henkilokuvat Nettisivuille

Ilari ja Anita Luhtavaara odottavat Naantalin aurinkoa ja säästöä sähkölaskuun.

Ota yhteyttä