Siirry sisältöön
Yläkuvan otsikko

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkö on itsestään selvä osa nykyaikaista elämää, joten osaamme myös odottaa verkkopankkiin tai kotiin saapuvaa sähkölaskua osana tavallista arkea. Sähkölasku onkin sen verran jokapäiväinen asia, että harva pysähtyy tutkimaan loppusumman koostumusta tarkemmin. Maksetun sähkön kokonaishinta riippuu omasta kulutuksesta, mutta lopullinen hinta koostuu kolmesta asiasta:

  • sähköenergian hinnasta
  • sähkönsiirron hinnasta
  • sähkö- ja arvonlisäveroista.

Näistä kolmesta osasta ensimmäisen eli sähköenergian hinnan pystyy kilpailuttamaan. Kuluttaja voi valita alueensa sähköntarjoajista itselleen sopivimman ja solmia tämän kanssa sopimuksen. Sähkönsiirron hintaa ei kuitenkaan voi kilpailuttaa, sillä yhdellä alueella ei ole rinnakkaisia sähköverkkoja: siksi myöskään sähkönsiirron tarjoajia ei voi olla kuin yksi. Sähkövero on suoraan valtiolle maksettava vero, jonka sähkönjakeluyhtiö kerää kuluttajilta.

  • Sähkönsiirtopalvelusta ja sähköenergiasta maksetaan 24 %:n arvonlisäveroa (alennettu arvonlisävero 10 % on voimassa 1.12.2022–30.4.2023 sähköenergian osalta).
  • Sähköstä maksetaan sähköveroa sähkönkulutuksen mukaan. Sähkövero on porrastettu kahteen veroluokkaan, joista kotitalouksia koskee veroluokka I. Luokan I sähkövero on 2,79372 senttiä/kWh.
  • Sähköveroon sisältyy myös huoltovarmuusmaksu.


Lähteet:

Naantalin Energian sivut
Hyvä tietää sähkömarkkinoista (Energiateollisuus ry, Fingrid Oyj) 
Energiaverotus (Valtiovarainministeriö)

Ota yhteyttä