Siirry sisältöön

Sähköistää kuin Naantalin aurinko – säteistä energiaa suoraan koteihin

Julkaistu: 16.5.2022

Yhä useamman talon katolla pilkottaa nykyään aurinkopaneeleita, joiden avulla niin keskikesän porotuksen kuin lumettoman ajan säteet saa muutettua sähköksi. Auringon valjastaminen kotitalouksien käyttöön ei ole kuitenkaan pelkkä nykyajan muoti-ilmiö, sillä esimerkiksi ranskalainen Charles Tellier asennutti omalle katolleen ensimmäisen käyttöveden lämmittämiseen tarkoitetun aurinkolämpöjärjestelmän jo vuonna 1885.

Ne Aurinkopaneelit Netti


Tellier'n kokeilu oli yksi monista varhaisista askeleista kohti uusiutuvien energiamuotojen käyttöä, mutta todellisia harppauksia aurinkoenergian hyödyntämisessä on otettu vasta 2000-luvun kummallakin puolella. Tehokkaasti toimiva teknologia aurinkosähkön tuottamiseen keksittiin jo 1900-luvun puolivälissä, mutta vasta 1970-luvn energiakriisi herätti ihmiset ja yritykset huomaamaan, että energiantuotantoon tarvitaan uusiutuvia vaihtoehtoja öljyn rinnalle.

Aurinkopaneeleista säästöä kodin sähkölaskuun 

Viime vuosina vihreä siirtymä eli puhtaasti tuotetun energian osuuden voimakas kasvattaminen on toden teolla lähtenyt käyntiin. Aurinkopaneelien hinnat ovat pudonneet ja niillä talteen saatavan aurinkoenergian määrä on kasvanut, mikä on lisännyt houkutusta laittaa oman asuintalon tai mökin katolle sähköä tuottava paneeli.

Naantalin Energia on vuodesta 2017 tarjonnut naantalilaisille kotitalouksille mahdollisuutta pienentää sähkölaskuaan oman aurinkosähköjärjestelmän avulla. Naantalilaisen Sun Solarin kanssa yhteistyössä toteutettu avaimet käteen -paketti antaa kenelle tahansa mahdollisuuden tuottaa aurinkosähköä omaan käyttöön ja jopa myydä ylijäävää sähköä takaisin Naantalin Energialle.

Omakotitalon tai rivitaloasunnon omistajan kannalta Sun Solarin suunnittelema, asentama ja tarvittaessa myös huoltama paketti on vaivaton tapa tehdä omasta asumisesta ekologisempaa. Tulevaisuudessa tummansinisiä paneeleja nähdään varmasti yhä useamman armonlaaksolaisen katolla.

Asuntomessuilla valoenergia valjastetaan hyötykäyttöön

Luonnonmaan saarelle rakentuvalla Naantalin asuntomessualueella aurinkoenergia on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa. Lounatuulen messualueelle on rakentunut kuusi aurinkopaneeleilla varustettua katosta. Tämä Naantalin Energian rakennuttama aurinkoenergiapuisto tuottaa sähköä jopa 35 kerrostaloasunnon vuotuisen sähkönkulutuksen verran. Myös aurinkoenergiapuiston huoltorakennus ja älymuuntamo on valjastettu mukaan sähköntuotantoon, sillä niidenkin katoille on sijoiteltu paneeleita.

Naantalin Energia ohjaa aurinkopaneeleista saadun energian älymuuntamon kautta sähköverkostoon. Voi siis hyvin todeta, että Naantali ei ole pelkästään aurinkokaupunki, vaan myös aurinkosähkökaupunki!

Aurinkoisin terveisin!

Pasi Haarala
toimitusjohtaja

Ota yhteyttä