Siirry sisältöön

Valoisaa joulua ja juhlavuoden tunnelmia 2022

Julkaistu: 15.12.2021

Joulu on yhdessäolon ja lahjojen lisäksi tunnelmoinnin aikaa, ja monet laittavatkin jouluvaloja sekä sisälle että ulos piristämään iltojen pimeyttä. Markkinoilla on tarjolla monen kokoisia, värisiä ja näköisiä jouluvaloja. Ennen valojen asettamista kannattaa tarkistaa valojen käyttötarkoitus ja kunto, jotta vaurioilta vältyttäisiin.

Naantalin Energia Jouluvalot


Sisä- ja ulkovaloilla on omat käyttötarkoituksensa

Ulos laitettavien valojen täytyy kestää kylmyyttä, kosteutta ja sadetta. Tästä syystä markkinoilla on erikseen sisä- ja ulkovalosarjoja. Tuotteiden käyttötarkoituksesta kannattaa pitää kiinni, eikä esimerkiksi laittaa sisävaloiksi tarkoitettuja valosarjoja edes suojaisalle parvekkeelle. 
Ulkovalot puolestaan sopivat usein myös sisäkäyttöön. Sen, soveltuvatko ulkovalosi sisälle, varmistat helpoiten valosarjan pakkauksen mukana tulevista käyttöohjeista. Valosarjasi elinikää pidennät säilyttämällä niitä kuivassa ja suojaisassa paikassa.


Edullinen ja turvallinen tapa valaista joulu

Äkkiseltään voisi kuvitella, että pimeys kasvattaisi sähkölaskua. Valosarjat kuluttavat kuitenkin hyvin vähän sähköä: esimerkiksi vuorokauden ympäri palava 80 ledin valosarja kerryttää sähkölaskua noin 70 senttiä kuukaudessa. 
Led-kynttiläsarjojen käyttö on turvallista, sillä niiden lamput eivät kuumene vaarallisiin lämpötiloihin. On kuitenkin hyvä varmistaa, että valosarjan muuntajan ympärillä kiertää ilma hyvin. Tällä ehkäistään muuntajan ylikuumentumisen mahdollisuutta. Pieni lämpeneminen ei ole vielä vaarallista, sillä muuntajien keskivertolämpötila on 40–70 astetta. 


Muista nämä joulun alla:

  • Tarkista jouluvalojen toimivuus
  • Yhdistä valot oikeisiin muuntimiin
  • Vie ulos ainoastaan ulkokäyttöön soveltuvia valoja
  • Jos valosi toimivat automaatiolla, hyödynnä sitä
  • Tutustu aina ohjeisiin, jotta voi varmistaa valojen turvallisen käytön

Juhlavuosi 2022 on jo nurkan takana

Joulun valojen myötä voimme palautella mieliin sen, että ensimmäiset sähkövalot syttyivät Naantalissa juuri jouluaattona vuonna 1912. Naantalin Energian 110-vuotisjuhlaa vietetään siis ensi vuonna. Juhlavuosi näkyy viestinnässämme monin tavoin. Kannattaakin seurata meitä Facebookissa, jotta pysyt juhlallisuuksissa ajan tasalla.


Toivotamme kaikille rauhaisaa ja turvallista joulunaikaa ja valoisaa vuoden 2022 alkua!

Pasi Haarala,
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Ota yhteyttä