Siirry sisältöön

Vinkit talveksi sähkön säästämiseen

Julkaistu: 11.11.2021

Oikein säädetyillä lämmityslaitteilla on mahdollista vähentää lämmityskuluja huomattavasti. Myös tilan viihtyvyys kohenee, kun lämpötila pysyy tasaisena.

Naantalin Energia Ilmalampopumppu Kaukosaadin


Talven ja pakkasten lähestyessä kotitalouksien lämmityskulut kasvavat. Suomessa kotitalouksien energiasta kolmannes kuluu sähköön. Samoin noin puolet sähkön kulutuksesta menee tilojen lämmitykseen - vanhoissa ja suurissa taloissa jopa 80 prosenttia. Sähköisiä ja suoria lämmönjakotapoja ovat patteri-, lattia-, katto- ja ikkunalämmitykset. Ennen kovimpia pakkasia on hyvä tarkistaa lämmityslaitteiden toimivuus oman asumismukavuuden ja energiansäästön kannalta. Tämän lisäksi sähköllä lämpöä tuottavat kaikki lämpöpumput.

Apua lämmitykseen automaatio- ja seurantajärjestelmistä

Kiinteistöissä, joissa on käytössä automaatio- ja seurantajärjestelmiä, kannattaa hyödyntää niistä saatavaa dataa ylimääräisen energiankulutuksen välttämiseksi. Kyseisistä laitteistoista on hyvä tarkastaa asetukset oikeiksi viimeistään loppusyksystä. Joissain tapauksissa laitehuollon tilaus voi olla tarpeen. Ympärivuotisilla tarkastuksilla varmistetaan järjestelmien toiminta toivotulla tavalla.

Myös muiden lämmityslaitteiden toiminta kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin. Useita vuosia käytössä olleet lämmityslaitteet voivat menettää tehoa, mikä johtaa lämmityskulujen kasvuun. Oikein säädetty, hyvässä kunnossa oleva lämmitysjärjestelmä on luotettava ja kulutukseltaan halpa vaihtoehto. 

Säästä sähköä pienillä teoilla

Asumishuoneiden lämmitys kannattaa säätää 20–22 asteeseen, kun taas makuuhuoneissa riittää pari astetta alhaisempi lämpötila. Tarkkailemalla huonelämpötiloja voi säästyä turhalta kulutukselta. Jo yhden asteen laskulla voidaan säästää energiaa lähes viisi prosenttia.

Saunan energiankulutuksesta kolmannes säästyy säätämällä lämpötila 100 asteesta 70–80 asteeseen. Muita hyviä saunomisen säästökohteita ovat saunomisajan pituuden lyhentäminen ja saunan lämmittäminen kerralla useammalle hengelle.

Lämmityksen muistilista pakkasille:

  • Tarkista lämmitysjärjestelmien asetukset oikeiksi
  • Seuraa lämmitysjärjestelmiä säännöllisest
  • Hyödynnä uunin jälkilämpö
  • Käytä lämmityksessä hyväksi kotitalouden takkaa tai puuhella
  • Sauno järkevästi ja pidä lämpötila kohtuullisena
  • Laske varaston ja muiden vähemmän käytössä olevien tilojen lämpötilaa
  • Pyyhi tai imuroi pölyt pattereista
  • Jos tuuletat, tee se nopeast
  • Älä pidä sähkölämmitystä päällä turhaan
  • Jos tilan lämpötila on kohdillaan ja silti paleltaa, pue lisää vaatetta

Mukavaa marraskuuta toivottaen,
Pasi Haarala
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Ota yhteyttä