Siirry sisältöön

Energiatehokas asuminen – mihin energiaa kotitaloudessa kuluu ja mistä voi säästää?

Julkaistu: 11.10.2021

Tänä vuonna vietetään Energiansäästöviikkojen 25. juhlavuotta. Tämän kunniaksi kannustetaan erityisesti kaikkia kaupunkeja ja kuntia energiaa säästäviin tekoihin, jotta pääsemme taas askeleen lähemmäs ilmastotavoitteiden saavuttamista. Jokaisen panos on tärkeä ja pienilläkin teoilla syntyy suuria säästöjä.

Naantalin Energia Energiansaasto Lampopatteri


Energiatehokkuus lähtee omasta toiminnasta

Erilaiset asumistottumukset vaikuttavat paljon energiankulutukseen. Suomen energian loppukäytöstä asuminen haukkaa viidenneksen eli jopa 20 %. Valtaosa energiasta kuluu lämmitykseen, sillä lämmitysenergian osuus on jopa kaksi kolmasosaa kokonaisenergiankulutuksesta.

Hyvin yksinkertaisilla asioilla voi itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon asuminen vie sähköä ja lämpöä. Pientä vaivannäköä tämä toki vaatii. Jos talossa tai asunnossa on esimerkiksi ilmalämpöpumppu, ilmanvaihtolaite tai muita laitteita, täytyy niitä muistaa puhdistaa ja huoltaa. Vaiva kuitenkin palkitaan sähkölaskun tullen, sillä hyvin hoidetut laitteet vievät vähemmän sähköä. Kaupan päälle voi saada myös terveellisemmän asumisympäristön.

Järkevän energiankäytön avaimena toimii tieto siitä, kuinka paljon energiaa kuluu. Markkinoilla on useita laitteita, joilla omaa energiankulutusta voi mitata ja tarkkailla helposti. Omasta Online-palvelustasi voit myös tarkistaa tarkan tunti- ja päivätason kulutustietosi.

Säästä tinkimättä

Energian säästäminen ei tarkoita, että arjessa joutuisi kovasti tinkimään jostain tai luopumaan mukavuuksista. Riittää, että tekee järkeviä ratkaisuja päivittäin. 

Mihin energiaa kuluu kotona eniten eli missä voi tehdä vaikuttavimmat säästöratkaisut? Suurimmat energiasyöpöt ovat lämmitys ja käyttöveden lämmitys. Jo näistä hiukan tinkimällä voi jokainen kotitalous antaa oman panoksensa Energiansäästöviikon aikana ja arjessa muutoinkin. 

Riittää, että sisälämpötilaa pudottaa yhdellä asteella, sillä jo näin pienellä muutoksella voi laskea sähkölaskua 5 %:lla. Jos myös lyhentää lämpimiä suihkuja 15 minuutista 5 minuuttiin, voi vaikuttaa laskuun vuositasolla satoja euroja. Keskimäärin 15 minuutin suihku maksaa vuodessa 450 €, kun 10 minuuttia lyhyempi pyrähdys on vain 150 €.

Säästämistä ei kannata rajoittaa pelkästään yhdelle viikolle vuodessa, vaan viikkoa voi pitää harjoittelujaksona ja pikkuhiljaa sulauttaa järkeviä valintoja omaan arkeen sopiviksi. Kaikista energiaa säästävistä ratkaisuista hyötyy nimittäin ympäristö sekä oma kukkarosi. 

Vinkkejä energiatehokkaaseen asumiseen:

  • Aloita seuranta eli kartoita, mihin energiaa kulu.
  • Tarkista, ovatko elektroniikkalaitteesi jatkuvasti valmiustilassa.
  • Huonelämpötilaksi riittää makuuhuoneessa 18–20 astetta, oleskelutilassa 20–21 astetta ja varastossa vain 12 astetta.
  • Tehosta lämmöneristystä ja lämmitysjärjestelmää, kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon ja tiivistä ovet ja ikkunat.
  • Tarkista, voitko järkevöittää veden kulutusta esimerkiksi huolehtimalla, että pyykkikone ja tiskikone pesevät aina täysiä koneellisia.
Ota yhteyttä