
Pitkä kuuma kesä ja samalla mökkikausi alkavat usein tulla päätökseen syyskuun puolella. Kun mökki laitetaan talviteloille, kannattaa tarkistaa, ettei tyhjillään oleva mökki jää energiasyöpöksi. Mökin talvilämmitykseen on olemassa hyviä energiatehokkaita vaihtoehtoja.
Talvea vasten on tärkeää varmistaa, ettei mökki pääse jäätymään. Talviasuttavassa mökissä on hyvä pitää yllä ylläpitolämpöä. Mikäli lämmitysmuotona on ilmalämpöpumppu tai sähkölämmitys, voi peruslämmön säätää talvella 12–15 asteeseen. Sähkölämmitys vie energiaa aina hieman enemmän kuin ilmalämpöpumppu, vaikka peruslämpö olisi säädetty viisikin astetta ilmalämpöpumppua matalammalle. Ympäri vuoden lämpimänä pidettävälle mökille ilmalämpöpumppu on siis energiaa säästävin vaihtoehto.
Mikäli mökki sijaitsee alueella, jossa kovat pakkaset ovat yleisiä, on järkevää sijoittaa yksi tai useampi sähköpatteri vesikalusteiden, vesivaraajan ja vesijohdon luokse jäätymisen ehkäisemiseksi.
Kuivanapitolämmitys alentaa sisäilman kosteutta huomattavasti
Kuivanapitolämmitys on hyvä vaihtoehto mökeille, joissa ei käydä talvella juuri ollenkaan. Kuivanapitolämmityksellä tarkoitetaan sitä, kun mökin lämpötila pysyy noin 3–5 astetta ulkolämpötilaa korkeammalla. Mökin sisälämpötila saattaa siis painua myös pakkasen puolelle. Jos mökissä ei ole vesiputkistoja tai herkästi jäätyviä laitteita, on kuivanapitolämmitys energiatehokas vaihtoehto ylläpitolämmitykselle.
Pakastumisesta huolimatta kuivanapitolämmitys toimii myös mökeillä, joihin tulee juokseva vesi. Tällöin vesiputkisto, WC-pönttö ja muut vesikalusteet on kuitenkin tyhjennettävä huolellisesti. Myös vesivaraaja täytyy kunnossapitolämmitettävässä mökissä tyhjentää, ja sen jäätymistä voi lisäksi estää irrallisen sähköpatterin avulla.
Kuivanapitolämmitys on aina parempi vaihtoehto kuin kokonaan lämmittämättä jättäminen. Mökeille, joissa on vesiputkisto, kannattaa harkita ilmalämpöpumppua. Vaikka pumpun kanssa lämmittäisi mökkiä vain muutaman asteen ulkolämpötilaa lämpimämmäksi, pysyy sisäilmankosteus huomattavasti alempana kuin ilman lämmitystä. Kaikkia ilmalämpöpumppuja ei kuitenkaan voi käyttää mökin sisälämpötilan laskiessa pakkaselle, joten tarkista tiedot aina laitekohtaisesti. Ilmalämpöpumpun kanssa on järkevää pitää mökissä varalla myös sähköpatteria ja pakkasvahtia.
Suojaa pakkasherkkä elektroniikka
Kun mökki laitetaan talviteloille, kannattaa tarkistaa lämmitysmuodosta riippuen kylmälaitteiden ja muun elektroniikan pakkasenkestävyys. Useat laitteet kestävät hyvin pakkasta, mutta kevään tulleen niiden kannattaa antaa lämmetä rauhassa ennen käyttöönottoa.
Pakkasherkkä elektroniikka kannattaa aina suojata tai kerätä mukaan mökiltä, sillä jäätymisuhan lisäksi elektroniikka voi kiinnostaa myös mökkivarkaita.
Syksyisin terveisin,
Pasi Haarala
Naantalin Energian toimitusjohtaja
Lähde: Motiva