Siirry sisältöön

Aseta koti energiansäästötilaan – muistilista lomailijalle

Julkaistu: 1.7.2021

Heinäkuu on suomalaisten suosituin lomakuukausi. Lomalle lähtiessä kannattaa kotona tarkistaa muutama asia, joiden avulla välttyy turhalta energiankulutukselta poissaolon aikana. Samalla voi lomailla huoletta, kun kodin sähkölaitteet on asetettu loma-asentoon.

Ne Blokuva Kesa


Reissuun tai mökille suunnattaessa on hyvä muistaa irrottaa sähkölaitteiden johdot seinästä. Valmiustilassa olevat sähkölaitteet vievät turhaa energiaa, ja niiden irrottaminen verkkovirrasta on hyvä varotoimenpide myös mahdollisten ukonilmojen takia. Sähkölaitteet voi irrottaa lyhyenkin poissaolon ajaksi. Myös modeemin tai ethernet-kaapelin irrotus seinästä on järkevää, mikäli mikään kotona oleva laite ei kaipaa nettiyhteyttä poissaolon aikana.

Ilmastointi kannattaa kotona säätää energiansäästöasentoon, mutta kokonaan sitä ei tule sulkea. Myös kylpyhuoneen lattialämmityksen voi säätää pienemmälle. Ikkunat ja ovet on hyvä sulkea kokonaan, jotta sisäilma ei pääse liikaa kuumenemaan tai viilenemään. Samalla suojaat kotiasi mahdollisilta kesäsateilta tai varjoa etsiviltä pieneläimiltä. Myös verhot kannattaa sulkea ainakin asunnon aurinkoisimmalta puolelta.

Tyhjennä jääkaappi ja sulje vesihanat

Ennen lomalle lähtöä on hyvä tyhjentää jääkaappi kaikesta pilaantuvasta. Jos jääkaappiin ei jää mitään säilytettävää, sen voi ottaa pois päältä tai säätää pienemmälle teholle loman ajaksi. Varmista myös, että kaikki vesihanat on suljettu. Kastele kukat ja viherkasvit sekä käännä paperiposti lomakohteeseen, mikäli mahdollista.

Jos palovaroittimen paristonvaihdosta on paljon aikaa, voi olla järkevää varmuuden vuoksi vaihtaa paristo ennen lomalle lähtöä. Näin loppuun kulunut patteri ei laita palovaroitinta piipittämään tyhjässä asunnossa.

Lomailijan muistilista:

  • Irrota sähkölaitteet seinästä.
  • Säädä ilmastointi tai ilmalämpöpumppu energiansäästöasentoon.
  • Säädä kylpyhuoneen lattialämmitys pienelle.
  • Sulje ikkunat ja ovet, muista sulkea myös verhot. Jätä asunto kuitenkin asutun oloiseksi varkaiden karkottamiseksi.
  • Tyhjennä jääkaappi ja alenna lämpötilaa, jos jääkaappiin ei jää mitään pilaantuvaa.
  • Sulje vesihanat ja kastele kukat.
  • Vaihda palovaroittimien paristot, jos vaihdosta on pitkä aika.
  • Nauti lomasta!


Helteisin lomaterveisin,

Pasi Haarala
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Ota yhteyttä