Siirry sisältöön

Turvallinen sähkölaitteiden käyttö estää tapaturmia

Julkaistu: 20.5.2021

Väärinkäytetyt ja vialliset sähkölaitteet voivat aiheuttaa tapaturmia, kuten sähköiskuja tai tulipaloja. Sähkölaitteiden turvalliseen käyttöön on syytä kiinnittää huomiota.

Ne Sahkolaiteturvallisuus


Sähköllä toimivat laitteet ovat tiivis osa arkeamme. Viime vuosina yleistyneet sähkö- ja hybridiautot sekä sähköpolkupyörät lisäävät kotitalouksissa ladattavien akkujen lukumäärää entisestään.

Tunnista vaaranpaikat

Mitä paremmin mahdolliset vaaratekijät pystytään tunnistamaan, sitä paremmin tapaturmat voidaan estää tai niihin pystytään vähintään varautumaan.

Sähkölaitteita tulisi aina käyttää vain valvottuna ja käyttöohjeita noudattaen. Myös sähkölaitteiden kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Sähkölaitteen viasta voi ulkonäön lisäksi kertoa esimerkiksi ylikuumeneminen, outo ääni tai palaneen haju. Rikkinäiset sähkölaitteet tulee viedä ammattilaiselle korjattavaksi tai kierrättää sähkö- ja elektroniikkaromuna.

Tilastojen mukaan erityisesti lieden käyttö aiheuttaa kotitalouksissa rakennuspaloja. Lieden aiheuttaman sähköpalon syynä on useimmiten huolimattomuus tai vahingossa päälle kytkeytynyt liesi, jolloin liedelle jäänyt palava materiaali on syttynyt tuleen. Lieden päällä ei tulisi säilyttää palavaa materiaalia. Jos kotona on pieniä lapsia tai lemmikkieläimiä, tulee varmistaa, etteivät he saa kytkettyä liettä päälle vahingossa. Pakollisten palovaroittimien lisäksi kannattaa kotiin hankkia myös alkusammutusvälineet, kuten sammutuspeite.

Työpaikan sähköturvallisuus lisääntyy pienillä teoilla

Kotitoimiston lisäksi sähköturvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota myös työpaikalla.

Tarkista työpaikan sähkölaitteiden kunto säännöllisesti. Ilmoita havaitsemistasi vioista asiasta vastaavalle henkilölle ja varmista, ettei viallisia sähkölaitteita käytetä.

Pienet teot lisäävät sähköturvallisuutta myös työpaikalla. Laitteiden akkuja tulee ladata käyttöohjeiden mukaisesti ja kytkeä akut pois verkkovirrasta silloin, kun ne ovat täynnä. Älä siis jätä toimistollesi akkuja latautumaan yön yli. Älä myöskään säilytä akkujen latureita verkkovirtaan kytkettyinä.

Sähkökäyttöisen auton lataus on turvallista oikeilla välineillä

Turvallisinta sähkö- ja hybridiautojen lataaminen on siihen tarkoitetuilla laitteilla. Jos sähköautoa lataa tavallisesta pistorasiasta, tulee pistorasian soveltuvuus tarkistaa. Kaikissa pistorasioissa sähköautoa ei suositella esimerkiksi ladattavan yön yli. Latauksessa ei myöskään suositella käytettävän jatkojohtoja tai irrallisia ajastimia.

Sähköautojen latauslaitteen voit hankkia kotiisi helposti kauttamme, katso lisätietoja täältä.

Sähköpyörien akkua ladatessa tulee huomiota kiinnittää samoihin asioihin kuin muidenkin päivittäiskäytössä olevien sähkölaitteiden akkuja ladatessa. Akun lataus on turvallisinta suorittaa huoneenlämmössä ja paikassa, jossa latausta on mahdollista pitää silmällä.

Lisää vinkkejä sähköturvallisuudesta huolehtimiseen voit lukea Turvallisuus- ja kemikaaliviraston laatimasta oppaasta. Oppaaseen pääset tutustumaan tästä.


Sähköturvallista kesän odotusta toivottaen,

Pasi Haarala,
toimitusjohtaja / Naantalin Energia Oy

Lähteet: Motiva, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes

Ota yhteyttä