Siirry sisältöön

Älykäs sähköverkko on nykyaikaa

Julkaistu: 21.4.2021

Sähköä tarvitaan lähes kaikkeen mitä teemme. Sähkön merkitys yhteiskunnan toiminnan kannalta kasvaa koko ajan, minkä johdosta myös sähköverkkojen ominaisuuksia tulee kehittää. Älykäs sähköverkko on nykyistä sähköverkkoa varmempi, tehokkaampi sekä joustavampi. Älykkään sähköverkon ansiosta myös uusiutuvan energian käyttöä voidaan tehostaa.

Ne Blogi Alykas Sahko


Älykäs sähköverkko on sähkönsiirrossa käytettävä järjestelmä, joka perinteiseen sähköverkkoon verrattuna hyödyntää monin eri tavoin digitalisaatiota. Sähköverkon ansiosta sähköenergia kuljetetaan käyttökohteisiin häiriöttömästi, turvallisesti ja tehokkaasti.

Älykäs sähköverkko tuo monipuolisia etuja perinteiseen sähköverkkoon verrattuna: sähköenergian käyttö tehostuu, hajautettu tuotanto lisääntyy ja sähköenergian varastointimahdollisuudet kasvavat. Lisäksi älykäs sähköverkko mahdollistaa hiilineutraalien ja uusiutuvien energialähteiden tehokkaamman hyödyntämisen. Kotitalouksissa älykäs sähköverkko näkyy etenkin etäluettavina sähkömittareina, jotka raportoivat mahdollisista vioista sähkönsiirrossa automaattisesti.

Sähköyhtiöiden näkökulmasta älykäs sähköverkko tarkoittaa sitä, että sähköverkon kuormituksen tasaaminen ja häiriöttömän sähkönsaannin mahdollistaminen onnistuu myös erikoistilanteissa. Naantalin Energia investoi tänäkin vuonna merkittävästi sähkön toimintavarmuuden parantamiseen. Aikaisempien vuosien investoinnit sähköverkkoon tuottavat jo tulosta, sillä sähkökatkokset ovat Naantalin Energian alueella huomattavasti harvinaisempia kuin muualla maassa.

Sähkön kuluttajasta tuottajaksi

Älykkään sähköverkon ansiosta sähkön kuluttajat voivat toimia myös sähkön tuottajina, sillä verkko mahdollistaa tiedon ja sähkön kulkemisen kahteen suuntaan. Silloin, kun tuotto ylittää kulutuksen, voi ylijäämän vapauttaa myyntiin.

Viime vuosina niin kotitaloudet kuin yrityksetkin ovat innostuneet panostamaan aurinkosähköenergiaan. Aurinkosähköpaneelit yleistyvät kaupunkikuvassa.

Yrityksille aurinkosähköön panostaminen on oiva tilaisuus pienentää hiilidioksidipäästöjä. Aurinkovoiman käyttö paitsi säästää energiakuluja on myös merkki ympäristöystävällisyydestä ja edelläkävijyydestä.

Aurinkosähköjärjestelmät omaan kiinteistöön voi hankkia Naantalin Energian kautta. Maksuttoman kartoituksen järjestelmää varten voit tilata täältä.

Toimintavarma sähköverkko on osa hyvinvointia

Sähkö liittyy olennaisesti päivittäiseen elämään. Häiriöt sähköntoimituksessa vaikeuttavat arkielämää ja työntekoa. Älykkyyden ansiosta vikatilanteet paikantuvat nopeasti ja monet vioista saadaan korjattua etänä.

Toimintavarman sähköverkon ansiosta aamun voi aloittaa keittämällä aamukahvin sähkökeittimellä, työskennellä päivän tietokoneelta käsin, valmistaa ruuan uunissa ja hurauttaa asioille sähköautolla.

Sähkön merkitystä jokapäiväisessä arjessa osana hyvinvointia ei välttämättä huomaa ajatella, ennen kuin sähkön toimituksessa ilmenee häiriöitä. Älykkääseen sähköverkkoon panostaminen siis kannattaa.


Keväisin terveisin,
Pasi Haarala
toimitusjohtaja

Lähteet: Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry, Energiateollisuus ry

Ota yhteyttä