Siirry sisältöön

Varaudu sähkökatkoihin

Julkaistu: 27.1.2021

Kovien lumisateiden aikaan sähköjohdot joutuvat lujille lumen painaessa oksia sähkölinjojen päälle. Tammikuussa Naantalin alueella koettiin harvinainen pidempi sähkökatko, kun nuoskalumi ja tuuli yhdessä aiheuttivat katkon sähkönjakelussa.

Kuva Sahkokatko Muokattu

Naantalin Energian sähköverkossa oli tiistaina 12. tammikuuta poikkeuksellinen häiriö, jonka seurauksena koko alue oli ilman sähköä klo 22.23–22.46 välisen ajan. Onneksi varayhteys saatiin nopeasti aktivoitua ja häiriö jäi laajana vain 23 minuuttiin. Osalla asiakkaista häiriö saattoi jäädä huomaamatta johtuen myöhäisestä kellonajasta.

Kuluva talvi on ollut säiden puolesta varsin mielenkiintoinen, ja alueen ilmajohdoista on muun muassa jouduttu käsipelillä poistamaan kertynyttä jääkerrosta. Alijäähtynyt vesi, nuoskalumi ja kova tuuli yhdessä voivat saada aikaan ikävää jälkeä. Naantalin Energiassa tätä työtä on tehty tammikuun aikana. Samoin talven aikana on suoritettu raivaustöitä useilla metsäisillä alueilla, kuten aiempinakin vuosina. Tällä pyritään välttämään puiden kaatuminen linjoille. 

Sähkökatkoilta ei edelleenkään voi välttyä, ja nykyiset sähköstä riippuvaiset laitteet ja järjestelmät voivat häiriintyä jo lyhyistä, sekuntien mittaisista katkoista. Kotitalouksissa ja yrityksissä on hyvä miettiä, miten näihin voi varautua. Kokosimme muistilistan siitä, miten sähkökatkon sattuessa voi toimia. 

Ohjeita sähkökatkojen varalle

 • Älä soita katkosta päivystysnumeroomme. Meillä on jo tieto siitä, että sähköt ovat poikki. Linja ruuhkautuu yleensä heti, ja päivystäjä keskittyy ensisijaisesti tilanteen selvittämiseen.
 • Soita vain, jos itselläsi on havainto häiriön aiheuttajasta; esimerkiksi linjoille kaatuneen puun tarkka sijainti on hyvä ilmoittaa.
 • Älä tee raivaustöitä omin päin.
 • Tarkista uutiset ja Naantalin Energian nettisivut sekä Facebook puhelimella sekä kuuntele uutisia ja ohjeita Radio Suomen tai paikallisradion kanavilta.
 • Vältä katkoksen aikana turhia puheluita, jotta verkot pysyvät ruuhkattomina ja hätäpuhelut pääsevät nopeasti läpi.
 • Käännä kodinkoneet pois päältä, varsinkin liesi, silitysrauta, kahvinkeitin ja pesukone. Jätä yksi valaisin päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat.
 • Käännä pesukoneen hana kiinni. Pesukone voi vioittua katkosta ja aiheuttaa vesivahingon vaaran.
 • Tietokoneelle ja muille tärkeille sähkölaitteille voi hankkia UPS-suojauksen. UPS-suojaus syöttää järjestelmään sähköä lyhyiden katkosten ajan sekä suodattaa verkkojännitteestä häiriöitä 
pois.
 • Älä avaa pakastinta turhaan. Näin ruoka säilyy jäässä vähintään vuorokauden.
 • Jos sähkökatko pitkittyy, syö jääkaapissa lämpenevät ruuat pois.
 • Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään. Jos katko kestää yli tunnin, varaa juomavettä kannelliseen astiaan.
 • Kun sähköt palaavat, ota sähkölaitteita käyttöön vähitellen.
 • Jos sähköt käyttäytyvät palauduttuaan oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, voi syynä olla nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita sekä tulipalon ja sähköiskun vaara. Katkaise sähköt välittömästi pääkytkimestä varoen koskettamista pääkeskuksen metalliosiin ja ota yhteys Naantalin Energiaan.
Ota yhteyttä