Siirry sisältöön

Vältä kulutuspiikki – lämmitä paukkupakkasten aikana oikein

Julkaistu: 5.11.2020

Joskus Suomen talvi voi yllättää pidemmällä pakkasjaksolla. Tällaisten pakkaskausien aikana koteja lämmitetään enemmän, jolloin myös sähkönkulutus nousee. Kysyntäpiikin aikana jokainen voi kuitenkin pienillä muutoksilla vähentää sähkönkulutusta, jolloin pulaa sähköstä ei pääse syntymään.

Naantalin Energia Takka


Suomessa sähköjärjestelmän toimitusvarmuus on hyvällä tasolla. Jos kulutus kuitenkin nousee paljon sähköntuotantoa korkeammaksi, voi sähköntuotanto joutua epätasapainoon. Tällöin vajetta voidaan paikata ulkomailta tuodun sähkön avulla tai käynnistämällä yleensä kalliimpia varavoiman tuotantolaitteistoja. Jokainen voi kuitenkin omalla toiminnallaan tasata sähkönkulutusta pakkasjakson aikana.

Lämmitä fiksusti

Pakkasjaksoilla kannattaa hyödyntää esimerkiksi takkaa, jos kodissa on sellainen. Takan lämmitys kannattaa aloittaa jo pari päivää ennen kuin säätiedote näyttää kovia pakkaslukemia. Laske lämpötilaa myös niissä huoneissa, joissa ei oleskella.

Huomioi lämmityksessä varastot ja autotallit: niiden lämpötilan voi huoletta laskea noin kymmeneen asteeseen. Tarkista kuitenkin, etteivät vesiputket pääse jäätymään. Vältä tuulettamista ja energiaa kuluttavien lisälämmityslaitteiden hankintaa.

Käytä sähkölaitteita harkiten

Jos saunassa käydään monta kertaa viikossa, on järkevää vähentää ainakin yksi saunapäivä kovien pakkasten aikaan. Sauna kannattaa myös lämmittää myöhään illalla, jotta kulutuspiikki tasoittuisi. Sauno nopeasti ja muista sammuttaa kiuas heti saunomisen jälkeen. Vältä myös runsasta lämpimän veden käyttöä.

Sammuta aina sähkölaitteet, joita et tarvitse. Kovien pakkasten aikaan tulisi pestä vain välttämättömät koneelliset pyykkiä ja astioita. Koneiden kannattaa antaa pauhata mieluummin myöhään illalla kuin alkuillasta. Ruoanlaitossa taas kannattaa suosia mikroa.

Muistilista sähkönkulutukseen kovilla pakkasilla

  • Hyödynnä takkaa tai puuhellaa talon lämmityksessä.
  • Laske lämpötilaa niissä huoneissa, joissa ei oleskella.
  • Laske varaston ja autotallin lämpötilaa.
  • Tuuleta harkiten – jos on pakko tuulettaa, tee se tehokkaasti.
  • Vältä lisälämmityslaitteiden hankintaa – suosi lämpimiä vaatteita ja villasukkia.
  • Sauno harkiten ja sammuta kiuas heti saunomisen jälkeen.
  • Vältä runsasta lämpimän veden käyttöä.
  • Sammuta sähkölaitteet, joita et käytä
  • Pese kovilla pakkasilla vain välttämätön pyykki.
  • Suosi ruoanlaitossa mikroa.

Marrasterveisin,

Pasi Haarala
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Lähde: Motiva


Ota yhteyttä