Siirry sisältöön

Kierrätä elektroniikka oikein

Julkaistu: 5.10.2020

Sähkölaitteiden määrä kodeissa ja työpaikoilla on kasvanut vuosi vuodelta. Elektroniikka myös vanhenee nopeasti, jolloin kaapin perukoilla pyörii vanhoja laitteita vuosienkin päästä. Elektroniikka ja vanha sähköromu kannattaa kuitenkin aina kierrättää. Kierrätyksen ansiosta laitteiden materiaalia voidaan käyttää uudelleen esimerkiksi teollisuuden raaka-aineena.

20201005 Ne Some Elektroniikkajate


Monelle on varmasti viime vuosien aikana kertynyt kotiin etenkin viihde-elektroniikkaa, kuten puhelimia, erilaisia soittimia ja tabletteja. Vanhoja laitteita ei kannata jättää pyörimään laatikoihin, vaan ne kannattaa viedä esimerkiksi lähimpään elektroniikkaliikkeeseen tai valtakunnalliseen SER-keräyspisteverkostoon. Laitteiden palautus pisteisiin on maksutonta. Kaikki SER-vastaanottopisteet löydät täältä.  

Kierrätykseen tuodut laitteet lajitellaan ja ohjataan mahdollisuuksien mukaan uudelleenkäyttöön. Iso osa Suomessa kierrätetystä elektroniikasta ja sähköromusta kuitenkin murskataan. Murskatut materiaalit erotellaan teknologian avulla ja toimitetaan jatkojalostukseen. Prosessista voi lukea tarkemmin täältä.

Elektroniikkaa tai sähköromua ei koskaan tule heittää sekajätteeseen tai esimerkiksi pihojen avolavoille. Kierrättämällä laitteet elektroniikkaliikkeeseen tai SER-pisteeseen varmistat, että laitteet kierrätetään asianmukaisesti ja ensisijaisesti Suomessa.

Yrityksen vanhat laitteet kiertoon

Etenkin yrityksiin voi kertyä vuosien saatossa erilaisia elektroniikkalaitteita: näyttöjä, vanhoja keskusyksiköitä ja kopiokoneita. Yksi vaihtoehto yritykselle on sopia esimerkiksi laitteita toimittavan tahon kanssa, että he hoitavat vanhat laitteet kierrätykseen samalla, kun tuovat uusia tilalle. Näin toimistolle ei jää vanhoja laitteita pyörimään vuosiksi eteenpäin.

Mikäli yritys hoitaa kaikki laitehankinnat itse, kannattaa kerran vuodessa pitää toimistolla elektroniikan kierrätyspäivä – esimerkiksi teemaan sopivasti Energiansäästöviikolla.

Nyrkkisäännöt elektroniikan kierrättämiseen

  • SER-keräyspisteisiin voi toimittaa kaikki suuret ja pienet laitteet, jotka käyvät sähköllä: esimerkiksi jääkaapit, pakastimet, pesukoneet ja sähköliedet, pölynimurit, silitysraudat, kahvinkeittimet ja hiustenkuivaajat.
  • Keräyspisteisiin voi toimittaa myös sähköllä tai paristoilla toimivia leluja, paloilmaisimia, valaisimia sekä sähkötyökaluja.
  • Pienelektroniikkaa voi palauttaa myös elektroniikkaliikkeeseen. Tarkista suoraan liikkeeltä, minkä kokoisia laitteita ne ottavat maksutta vastaan.
  • Poista valaisimista lamput ja pölynimureista pölypussit, kun tuot ne kierrätykseen.
  • Kierrätettävien laitteiden tulee olla kokonaisia.
  • Kierrätyspisteisiin ei voi toimittaa hehku- tai halogeenilamppuja, nämä kierrätetään sekajätteeseen.
  • Muista aina tarkistaa keräyspistekohtaiset ja alueelliset kierrätysohjeet.

Lisää kierrätysohjeita löydät täältä.


Kierrätysterveisin,
Pasi Haarala
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Ota yhteyttä