Siirry sisältöön

Anna Energiansäästöviikon näkyä työpaikalla

Julkaistu: 5.10.2020

Energiasäästöviikon kunniaksi energiankulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota myös yrityksissä. Energiansäästöviikon hengessä työntekijöitä voi kannustaa huomioimaan omaa energiankulustaan työpaikalla. Yrityksissä on hyvä näyttää mallia ja pohtia, millaisilla toimilla kulutusta saataisiin yhdessä painettua alas.

20201005 Ne Some Toimisto


Energiansäästön ei tarvitse tarkoittaa suuria ja kalliita investointeja. Jo pienillä muutoksilla yritys voi vaikuttaa omaan energiankulutukseensa. Energiatehokkuuteen on hyvä kiinnittää huomiota, sillä usein ekologisesti kestävät toimintamuodot parantavat yritysmielikuvaa ja lisäävät henkilöstön sitoutumista.

Sammuta valot, sulje ovet ja suosi vihreää sähköä

Energiatehokkuuteen pyrittäessä kaikki alkaa energiankäytön seurannasta. Jotta energiankäyttöön voidaan vaikuttaa, on tiedettävä, missä ja miten energiaa eniten kuluu. Esimerkiksi Energiansäästöviikolla on oiva hetki mitata yrityksen kulutusta.

Yritysten energiankulutukseen voi vaikuttaa pienillä teoilla. Toimitilojen lämpötilaa kannattaa laskea toimitiloissa parilla asteella ainakin ilta- ja yöaikoina. Työtilojen lamput kannattaa vaihtaa energiatehokkaisiin led-valoihin sitä mukaa, kun vanhat hehku- ja loisteputkilamput tulevat tiensä päähän.

Teollisuushallien energialaskussa voidaan säästää huomattavasti kiinnittämällä huomiota ovien avaamiseen. Hallien suuria liukuovia ei kannata avata kuin vain lastaustilanteissa – henkilökunnan kannattaa aina käyttää tavallista ovea kulkemiseen.  

Energiansäästön lisäksi yrityksessä voi kiinnittää huomiota sähkön alkuperään. Ympäristöpäästöjen minimointi on vastuullista toimintaa, joka kiinnostaa kuluttajia yhä enenevissä määrin. Mikäli yritys haluaa ottaa askeleita kohti pienempää hiilijalanjälkeä, kannattaa sen harkita esimerkiksi tuulisähköön siirtymistä tai tuottaa pieni osa käytettävästä sähköstä aurinkopaneelien avulla.

Kannusta henkilökuntaa säästämään energiaa

Energiankäytöstä kannattaa keskustella henkilöstön kanssa. Esimerkiksi Energiansäästöviikon hengessä työpaikalla voi järjestää energiansäästökisan, jossa kaikki sitoutuvat omilla toimillaan säästämään energiaa: valot sammutetaan tiloista, joissa ei oleskella, tietokoneet suljetaan yöksi ja taukohuoneen astianpesukoneella pestään vain täysiä koneellisia. Onnistuneista energiansäästön toimenpiteistä on hyvä myös viestiä henkilöstölle – tämä kannustaa jatkossakin samanlaiseen toimintaan.

Jos energiansäästöön halutaan panostaa kerralla enemmän, on järkevää investoida esimerkiksi älykkääseen energianhallintajärjestelmään. Tällöin järjestelmä huolehtii optimaalisesta energiankäytöstä ja voi säästää energiaa parhaimmillaan useita kymmeniä prosentteja.

Yrityksillä on monia keinoja parantaa energiatehokkuuttaan:

  • energiatehokkuus alkaa energiankäytön seuraamisesta
  • suosi uusia, energiatehokkaita laitteita
  • sammuta valot tiloista, joissa ei oleskella
  • suosi valaistuksessa energiatehokkaita led-valoja
  • sammuta koneet yöksi virransäästötilan sijaan
  • jos mahdollista, säädä toimiston lämpötilaa aste tai kaksi alemmaksi
  • kiinnitä huomiota sähkön alkuperään

Mukavaa Energiansäästöviikkoa toivottaen,
Pasi Haarala
Naantalin Energian toimitusjohtaja

Ota yhteyttä