Siirry sisältöön

Valaistuksen trendejä ovat energiatehokkuus, äly ja rentous

Julkaistu: 24.9.2020

Oikealla valaistuksella voidaan paitsi säästää energiaa, myös vaikuttaa siihen, miltä kotona näyttää. Valon sävyllä ja lamppujen teholla on vaikutusta koko sisustukseen. Viime aikoina myös älykäs valaistus on yleistynyt suomalaisten kodeissa.

Ne Blogi Syyskuu Valaistus


Sisustamon Päivi Kaivola huomioi omissa kohteissaan aina energiatehokkuuden.

– Energiansäästö on etenkin valaistuksen suunnittelussa iso hitti nykyään. Avain energiatehokkuuteen piilee ledilampuissa. Vanhojen hehkulamppujen 60 watin valotehon saa nykyään jo 10 watin ledeillä. Ledit ovat siis huomattavasti energiatehokkaampia ja pienentävät selvästi valaistuksesta johtuvaa vuotuista sähkönkulutusta. Ledit ovat myös todella kestäviä.

Kaivola painottaa valaistuksessa aina monipuolisuutta.

– Valon vaihtelevuus on tärkeää. Tarvitaan yleisvaloa, epäsuoraa valoa, kohdevaloa ja tunnelmavaloa. Toisaalta tarvitaan myös hyvä työvalo esimerkiksi keittiöön tai kodinhoitohuoneeseen sekä työpisteisiin. Suunnittelu lähtee aina siitä, mitä kyseisessä huoneessa tehdään.

Älykäs valaistus

Nykyään etenkin uusiin kohteisiin suunnitellaan älykästä valaistusta.

– Valaistus on usein osa laajempaa älykotia, eli esimerkiksi sähkölaitteet ja äänentoisto on voitu integroida samaan älyjärjestelmään kuin valaistus. Älykäs valaistus voidaan kuitenkin toteuttaa myös kevyemmin. Itse suosin liiketunnistimia huoneissa, joissa ei oleskella pitkään, mutta valot jäävät usein päälle. Näitä ovat esimerkiksi kylpyhuoneet ja vessat, Kaivola sanoo.

Älyä löytyy myös lampuista itsestään.

– Led-älylamppuja voidaan ohjata joko valokatkaisimesta tai esimerkiksi puhelimessa olevan sovelluksen kautta. Joidenkin lamppujen värisävyä voi myös säätää, jolloin valaistuksen sävyn voi valita hetken mukaan.
Valaistuksen sävy vaikuttaa olennaisesti koko huoneen ilmeeseen ja tunnelmaan.

– Lampun värin toistokykyä määrittää Ra-indeksi. Ra-indeksi vaikuttaa esimerkiksi siihen, että valaistus ei vääristä sisustuksen, kuten vaikka sohvan väriä. Mitä suurempi luku on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat. Suositus kotikäytössä on vähintään Ra80.

Sisustustyyleinä mustaa ja boheemia

Tällä hetkellä sisustuksessa suositaan paljon mustaa, myös mustia metallisia valaisimia.

– Mustan tai tumman sisustuksen kanssa on hyvä muistaa, että valoa tarvitaan paljon, sillä tummat pinnat eivät heijasta valoa, Kaivola sanoo.
Vuoden 2020 suurimmaksi sisustustrendiksi on noussut boho-tyyli.

– Boho-tyylillä tarkoitetaan boheemia sisustusta, jonka avulla haetaan nyt rentoa tunnelmaa kotiin. Siihen kuuluvat luonnonmateriaalit, ja esimerkiksi rottinki on yleinen materiaali lampunvarjostimissa. Myös valaistus on luonnonmukainen.

Suunnittelukohteena asuntomessutalo

Kaivola tekee parhaillaan sisustussuunnitelmaa Naantalin asuntomessualueelle tulevaan kohteeseen.

– Kohteen valaistuksessa pyritään luonnollisesti energiatehokkuuteen. Lisäksi on mietitty käytännöllisyyttä: keskilattialle tulee pistorasialuukku, jolloin sohva ja esimerkiksi lukulamppu voivat olla keskellä huonetta, eikä johtoja tarvitse vetää huoneen poikki kulmassa olevaan pistorasiaan. Messukohde on mukava suunniteltava, sillä tässä pääsee vaikuttamaan juuri esimerkiksi sisustuksen toiminnallisuuteen, kuten pistorasioiden määrään ja paikkoihin.

Sisustamo on naantalilaisen Päivi Kaivolan sisustussuunnitteluun erikoistunut yritys. Päivi on toiminut sisustussuunnittelijana jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Sisustamoon voi tutustua Instagramissa tilillä @sisustamo.fi.

Ota yhteyttä