Siirry sisältöön

Kuumuutta karkuun kesällä

Julkaistu: 1.7.2020

Kuumina kesäpäivinä lämpötila saattaa ampaista nousuun myös sisätiloissa. Onneksi tukalaa oloa voi helpottaa niin kotona kuin kesämökeillä monella tavalla.

20200701 Naantalinenergia Helle Hiki


Asunnon sisäilman lämpenemistä voi estää pitämällä ovet ja ikkunat kiinni ja sulkemalla sälekaihtimet tai vetämällä verhot ikkunoiden eteen päivän kuumimpina aikoina. Tuuletus ei kannata ennen kuin ulkoilma on viilentynyt illalla. Erityisen tehokas tuuletustapa on läpiveto, joten hyödynnä sitä, mikäli mahdollista.

Sähkölaitteet kuumentavat sisäilmaa, joten vältä niiden pitämistä turhaan päällä kuumina päivinä. Myös uunin ja hellan käyttämistä kannattaa välttää varsinkin päivän kuumimpina tunteina.

Koneellinen viilennys apuun

Mikäli perinteiset vinkit eivät auta, voi viilentämiseen ottaa avuksi koneet. Erilaiset tuulettimet viilentävät laittamalla ilman liikkeelle ja haihduttamalla lämpöä ihon pinnalta.

Ilmalämpöpumppu taas viilentää sisäilmaa ja poistaa kosteutta. Viilennys on ilmalämpöpumpulla tehokasta ja nopeaa, se myös parantaa sisäilman laatua. Ilmalämpöpumppu sopii sekä kotiin että kesämökille. Laadukkaat ilmalämpöpumput voit hankkia myös Naantalin Energian kautta.

Viilennystä lomapäiviin

Monella kesälomaan kuuluu automatkailu ympäri Suomen. Myös auto kuumenee kesähelteillä nopeasti, ja viilennystä kaivataan matkalla.

Auton sisäilman pitämisessä viileänä auttaa auton parkkeeraaminen varjoon. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Jos auton sisälämpötila on noussut kovin korkealle, kannattaa ilmastointia pitää päällä hetki ennen autoon istumista ja matkan aloittamista. Mikäli ilmastointia ei autosta löydy, voi sisäilmaa viilentää avaamalla ikkunoita.

Joskus lämpötila pääsee nousemaan tukalan kuumaksi myös ulkona, kuten Suomessa on viime kesinä käynyt. Kovilla helteillä on tärkeää juoda tarpeeksi nestettä, välttää suoraa auringonpaistetta ja pitää huolta erityisesti vanhusten ja lasten hyvinvoinnista. Väljät luonnonmateriaaleista tehdyt vaatteet pitävät viileänä, ja pahinta kuumuutta voi lähteä pakoon ilmastoituihin julkisiin tiloihin.

Aurinkoista ja sopivan lämmintä heinäkuuta toivottaen,

Pasi Haarala
toimitusjohtaja

Lähteet: Motiva, Liikenneturva, THL

Ota yhteyttä