Siirry sisältöön

Energiatehokasta mökkeilyä

Julkaistu: 4.6.2020

Suomalaiset viettävät mielellään aikaa mökeillä ja vapaa-ajan asunnoilla, ja maastamme löytyykin Tilastokeskuksen mukaan yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Mökin energiatehokkuudesta huolehtimalla on mahdollista säästää niin rahaa kuin ympäristöä.

20190617 Naantalin Energia Kesamokki


Energiankulutuksen hillitsemiseen mökillä sopivat samat energiansäästötavat kuin kotonakin. Vaihda vanhat halogeeni- ja hehkulamput energiatehokkaampiin ledi- ja energiansäästölamppuihin. Puhdista kylmälaitteet ja hyödynnä pesukoneiden energiansäästöohjelmia. Sammuta sähkölaitteet, kun et tarvitse niitä.

Aurinkosähköjärjestelmät ovat kasvattaneet suosiotaan viime aikoina myös vapaa-ajan asunnoilla. Järjestelmän avulla voi pienentää oman mökin sähkölaskua ja tuottaa energiaa kestävästi. Naantalin Energia toimii yhteistyössä paikallisen aurinkojärjestelmiä myyvän Sun Solar Oy:n kanssa, ja kauttamme voit tilata ilmaisen alkukartoituksen ja laadukkaat aurinkosähköjärjestelmät.

Mökin energiakulutukseen voit vaikuttaa myös seuraavilla tavoilla:

  • Säädä mökin sisälämpötila alhaisemmaksi silloin, kun et ole mökillä.
  • Mikäli kuivanapitolämmitys sopii mökillesi, kannattaa se valita. Vain 3‒5 astetta ulkolämpötilaa korkeampi lämmitys voi säästää satoja euroja verrattuna peruslämmitykseen.
  • Vältä käyttöveden ylilämmitystä ja laske lämminvesivaraajan lämpötila esimerkiksi 80 asteesta 55 asteeseen.
  • Ilmalämpöpumpulla voi saada aikaan merkittäviä säästöjä energiankulutuksessa. Ota selvää, sopisiko ilmalämpöpumppu sinun mökillesi. Lue lisää ilmalämpöpumppujen tuomista hyödyistä ja Naantalin Energian tarjoamista vaihtoehdoista täältä.
  • Tarkista tiivisteiden kunto. Kuluneet ja vuotavat tiivisteet lisäävät lämmityksen tarvetta, kun lämpö karkaa sisätiloista.
  • Hyödynnä ulkovalaistuksessa ajastimia, liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä, jotta valot eivät ole turhaan päällä.
  • Hyödynnä tulisijaa, esimerkiksi takkaa, lämmityksessä ja ruuanlaitossa.

Lähde: Motiva


Lisätietoa mökin energiatehokkuuteen löydät Motivan oppaasta >

Ota yhteyttä