Siirry sisältöön

Onko kotisi sähköturvallinen?

Julkaistu: 6.5.2020

Vietämme tällä hetkellä erityisen paljon aika kotona, jossa usein sattuu ja tapahtuu monenlaisia vahinkoja. Sähkölaitteiden aiheuttamat onnettomuudet johtuvat yleensä viallisista sähkölaitteista ja niiden vääränlaisesta tai huolimattomasta käytöstä. Nyt onkin hyvä hetki varmistaa, että oman kodin sähköturvallisuus on kunnossa.

Ne Blogi Sahkoturvallisuus


Sähköturvallisuuden perusta on sähkölaitteiden kunnossapidossa. Aloita siis varmistamalla, että kaikki sähkölaitteesi ovat ehjiä ja hyvässä kunnossa. Ulkonäön lisäksi vioittuneesta sähkölaitteesta voi kertoa esimerkiksi ylikuumeneminen, outo ääni tai palaneen haju. Tarkista myös, että käytät sähkölaitteita ohjeiden mukaisesti ja oikeissa tiloissa, ja että laitteiden ympäristö ja pinta ovat puhtaita.

Ammattilainen takaa turvallisen sähkötyö

Vahingoittunutta sähkölaitetta ei tule käyttää. Vaikka laitteen korjaaminen itse tuntuisi houkuttelevalta, on sähkötyöt syytä jättää alan ammattilaisen tehtäväksi, myös tällä hetkellä. Ammattilainen osaa huoltaa vioittuneet laitteet asianmukaisesti ja turvallisesti.

Joitakin yksinkertaisia sähkötöitä voit tehdä itse. Esimerkiksi lamppujen ja sulakkeen vaihdon sekä sisustusvalaisimen liittämisen valaisinliittimellä saa tehdä ilman ammattilaista. Jos jokin sähkötyössä kuitenkin epäilyttää, etkä ole perehtynyt sen asianmukaiseen suorittamiseen, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Muista myös mökin sähköturvallisuus

Myös vapaa-ajan asuntojen ja mökkien sähköturvallisuudesta on pidettävä huolta. Mökillä on hyvä varmistaa virtajohtojen kunto aika ajoin, jotta mahdolliset hiirien nakertamat johdot huomataan. Älä kuitenkaan taivuta kylmiä ja kankeita muovieristeisiä johtoja, etteivät ne vaurioidu. Talven jäljiltä paristojen ja akkujen sekä palo- ja häkävaroittimien kunto on syytä tarkistaa, sillä pakkanen voi heikentää niiden toimintakykyä.

TUKESin oppaasta voit lukea lisää ohjeita kodin, pihan ja vapaa-ajan asuntojen sähköturvallisuudesta.

Ismo Junttila
urakointipäällikkö / Naantalin Energia Oy

Ota yhteyttä