Siirry sisältöön

Älykäs sähkö hyvinvoinnin edistäjänä

Julkaistu: 14.4.2020

Nykymaailmassa sähkö liittyy lähes kaikkeen, mitä me teemme. Käytämme sähköä työskennellessämme, kaupassa käydessämme ja liikkuessamme paikasta toiseen. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Harvoin tulee ajatelleeksi, miten paljon sähkö mahdollistaa ja miten tärkeässä roolissa se on hyvinvointimme kannalta.

20200414 Naantalinenergia Pleikkaripeli


Sähkö osana jokapäiväistä elämäämme

Sähkö helpottaa jokapäiväistä elämäämme monella tavalla. Ruuat säilyvät pidempään ja siivous sujuu sukkelammin, kiitos sähköllä toimivien kodinkoneiden. Pimeä talviaika ei tunnu niin pimeältä, kun laittaa valot tai tv:n päälle, ja koleaa ilmaa on mukava paeta lämpimään (sähkö)saunaan.

Myös työpaikoilla käytämme sähköä jatkuvasti. Olemme yhteydessä työkavereihin ja asiakkaisiin puhelimen tai netin välityksellä. Keitämme kahvia ja lämmitämme eväät mikrossa.

Tällä hetkellä moni ihminen viettää aikaa kotona enemmän kuin aiemmin. Tämä tarkoittaa sitä, että myös sähköä tarvitaan kotona entistä enemmän esimerkiksi lisääntyneen tv:n katselun ja etätöiden vuoksi. Toimiva sähköverkko takaa sen, että voimme työskennellä ja viettää vapaa-aikaa sujuvasti.

Naantalin Energia tekee tänäkin vuonna investointeja, joiden avulla sähkön toimitusvarmuutta parannetaan. Aikaisempien vuosien investoinnit sähköverkkoon tuottavat jo tulosta, sillä sähkökatkokset ovat Naantalin Energian alueella huomattavasti harvinaisempia kuin muualla maassa.

Älykästä sähköä ja hyvinvointi

Uudet sähköä käyttävät innovaatiot parantavat ihmisten hyvinvointia entisestään. Teknologian kehittyessä älykäs sähkö tarjoaa uusia mahdollisuuksia muun muassa liikenteeseen ja asumiseen.

Liikenteen sähköistymisen, esimerkiksi sähköautojen ja -bussien lisääntyminen, vähentää hiukkaspäästöjä ja melusaastetta. Tällä on suora yhteys ihmisten hyvinvointiin. Älykästä sähköä tarvitaan myös sähköautojen latausmahdollisuuksien suunnittelussa, sillä käyttäjien kannalta sähköautojen latauksen tulee olla tarpeeksi tehokasta ja käytännöllistä.

Älykäs kiinteistöautomaatio lisää ihmisten turvallisuutta ja hyvinvointia monin tavoin niin kotona kuin julkisissa tiloissa ja työpaikoilla. Langattomuus, etäohjaus sekä automaatio yleistyvät kodinkoneissa ja lämmityksessä ja mahdollistavat myös energian säästämisen.

Valaistusratkaisuilla taas voidaan vaikuttaa ihmisten vireyteen ja viihtyvyyteen niin kotona, työpaikoilla kuin ulkonakin. Hyvin suunniteltu valaistus myös lisää ympäristön turvallisuutta. Älykkään valaistuksen mahdollisuudet eivät jää vain valon kirkkauden tai värilämmön säätämiseen, vaan valaistukseen on myös mahdollista yhdistää tiedon keräämistä. Valaistuksen keräämällä datalla voidaan säätää esimerkiksi ilmanvaihtoa tilaa käyttävien ihmisten lukumäärän mukaan.

Myös Naantalin Energia ottaa uusissa investoinneissaan huomioon älykkään sähkön mahdollisuudet. Esimerkiksi Luonnonmaan Perhetalon alueelle on suunnitteilla uusi lämmönvarastointimuoto, jossa lämpöä varastoitaisiin parkkipaikan alle. Myös tulevaisuudessa kasvava sähköautojen määrä huomioidaan erityisesti Naantalin keskustan tulevissa sähköverkon uudistustöissä.

Naantalin rakenteilla olevalle asuntomessualueen ranta-alueelle toteutetaan aurinkovoimala sekä älymuuntamo, jossa on myös omat aurinkopaneelit. Älymuuntamon avulla alueella tuotettu aurinkosähkö on mahdollista varastoida isoon akkuun, ja käyttää sopivalla hetkellä.

Kuluttajista tuottajiksi, tavallisesta sähköstä vihreäksi sähköksi

Älykkään sähkön avulla sähkön kuluttajat voivat toimia myös sähkön tuottajina. Erilaiset aurinkosähköjärjestelmät ovat yleistyneet niiden hintojen laskiessa, ja nykyään aurinkosähköä tuottavat niin kauppakeskukset kuin yksityiset henkilötkin. Naantalin Energian kautta on mahdollista hankkia aurinkosähköjärjestelmä omaan kiinteistöön. Verkkosivuiltamme voit tilata kiinteistöösi maksuttoman kartoituksen järjestelmää varten.

Älykäs sähkö on vihreää. Sen avulla sähkönkulutus ja fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenevät ja uusiutuvan sähkön tuottaminen lisääntyy. Älykkään sähkön tarjoamat ratkaisut lisäävät ihmisten hyvinvointia ja auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Lähteet: Hyvinvointia sähköllä

Ota yhteyttä