Siirry sisältöön

Maltillista sähkön käytön kasvua

Julkaistu: 11.2.2020

Naantalin Energian verkkoalueella käytetyn sähkön määrä pysyi viime vuonna lähes ennallaan edelliseen vuoteen verrattuna. Kulutukseen vaikutti loppuvuoden 2019 poikkeuksellisen lämmin sää. 

Naantalin Energian verkossa käytettiin vuonna 2019 sähköä 131,9 miljoonaa kilowattituntia (131,9 GWh). Sähkön käyttö kasvoi noin 0,2 prosenttia verrattuna vuoteen 2018, jolloin sähköä käytettiin 131,7 miljoonaa kilowattituntia. 

Loppuvuoden erittäin lämmin sää vaikutti siihen, ettei sähkönkulutus juuri noussut edellisestä vuodesta. Maltillinen nousu tuli Naantalin alueellamme sekä kotitalouksista että teollisuudesta. Viimeisen viiden vuoden aikana kulutus on kuitenkin kasvanut alueella 10,4 miljoonalla kilowattitunnilla eli noin 8,6 prosenttia. Kasvuun on vaikuttanut etenkin alueen suurteollisuus ja osin Naantalin kasvu.

Ennätyksellinen määrä päästötöntä sähköntuotantoa

Valtakunnallisesti sähkön kokonaiskäyttö vuonna 2019 oli 86 terawattituntia, ja käyttö väheni 1,7 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Kotitalouksien sähkönkulutus nousi noin 0,2 terawattituntia. Sähköntuonnin osuus oli 23 prosenttia kulutuksesta, ja sähköä tuotiin eniten Ruotsista. Ostovoimakorjattuna sähkön hinta oli Suomessa Euroopan kolmanneksi halvinta.

Päästöttömän sähköntuotannon osuus oli viime vuonna valtakunnallisesti ennätykselliset 82 prosenttia. Uusiutuvan sähköntuotannon osuus oli 47 prosenttia, ja tästä kotimaisen tuotannon osuus oli 51 prosenttia.

Erityisen iloinen olen tuulivoimatuotannon kasvusta. Vuonna 2019 tuotannon kapasiteetti kasvoi 12 prosenttia ja ylsi uuteen ennätykseen, kaikkiaan 7 prosenttia koko Suomen sähköstä oli tuulivoimaa. Myös me tarjoamme sataprosenttisesti tuulivoimalla tuotettua sähköä. Kannattaa käydä tutustumassa.

Investoinnit toimitusvarmuuteen ja uusille alueille, jakeluhäiriöitä erittäin vähän

Naantalin Energia kokonaisinvestoinnit ovat tänä vuonna noin 1,9 miljoonaa euroa. Summa jakautuu vanhaa verkkoa uusiviin ja toimintavarmuutta parantaviin korvausinvestointeihin sekä laajennusinvestointeihin, joihin lukeutuu muun muassa uusien alueiden verkoston rakentaminen. Muita investointeja tehdään esimerkiksi laitteistoihin, sähkömittareihin, tuotantoon, järjestelmiin, automaatioon ja kalustoon.

Investoinneilla tähdätään siihen, että sähkön jakelu on jatkossakin turvallista ja mahdollisimman häiriötöntä myös myrskykeleillä. Alueellamme tilanne on erinomainen, sillä pienjänniteverkosta on maan sisässä jo 82 prosenttia ja keskijänniteverkosta noin 79 prosenttia. Jakeluhäiriöt ovat alueella hyvin harvinaisia.  Vuonna 2018 sähkönjakelun keskeytysaika oli Naantalissa vain keskimäärin noin 6 minuuttia, kun valtakunnallisesti luku oli tunti ja 24 minuuttia. Samana vuonna meillä oli kaikkiaan vain 21 sähkönjakelun keskeytystä, kun valtakunnallisesti keskiarvo oli 910 keskeytystä yhtiötä kohti.

Tätä kirjoittaessa Elina-myrsky on juuri laantumassa Varsinais-Suomessa. Naantalin alueella selvittiin kovista tuulista ilman häiriöitä. 

Sähkön käytön kehitys Naantalissa kuukausittain vuosina 2015–2019

20200210 Sahkon Kaytto Kaavio


Sähkön kokonaiskäyttö Suomessa väheni 1,7 prosenttia

Ne Blogi Sahkon Kokonaiskaytto


Tuulista helmikuuta toivottaen,

Pasi Haarala
toimitusjohtaja
Naantalin Energia Oy

Ota yhteyttä