Siirry sisältöön

Lämmitä järkevästi – säästä asumiskuluissa

Julkaistu: 13.11.2019

Suomessa jopa puolet kodin energiankäytöstä kuluu lämmittämiseen. Huonelämpötilaan on hyvä kiinnittää huomiota ja kodin lämmityslaitteita huoltaa säännöllisesti. Myös lämminvesivaraajan lämpötila kannattaa tarkistaa. 

Naantalin Energia Ilmalampopumppu Kaukosaadin


Huoneiden lämpötilan seuraamisesta kannattaa tehdä tapa. Lämpötilan tulisi asumishuoneissa olla noin 20–22 astetta ja makuuhuoneissa asteen pari alhaisempi. Varastotiloissa lämpötilaksi taas riittää 7–12 astetta. Kotona kannattaa myös tarkistaa ja puhdistaa ikkunoiden sekä ovien tiivisteet. Tiivistämällä voi vähentää vedon tunnetta kotona ja säästyä huomattavalta lämpöhukalta. Hyvä nyrkkisääntö kodin energiansäästöön on, että jo asteen pudotus lämpötilassa voi alentaa lämmityskustannuksia jopa viisi prosenttia.

Huolla ja puhdista lämmityslaitteet

Patterit ovat päällä, mutta koti ei silti lämpene? Patterien toiminta kannattaa tarkistaa vuosittain. Jos vesikiertoisen patterin alaosa on lämmin, mutta yläosa on kylmä, pitää patteri ilmata. Patteritermostaattia ei pidä peittää huonekaluilla tai verhoilla, sillä tällöin termostaatti ei tunnista vallitsevaa lämpötilaa.

Kaikki lämmityslaitteet kannattaa säännöllisesi puhdistaa. Sähköpatteriin voi kerääntyä pölyä, joten patteri on hyvä imuroida kerran kuukaudessa. Ilmalämpöpumpun suodatin on hyvä puhdistaa mielellään joka kuukausi, jotta laitteesta saa parhaan mahdollisen tehon irti. Suodattimen puhdistus pitää myös ilmanlaadun hyvänä.

Tuuleta tehokkaasti ja vältä lisälämmittimiä

Kotia tarvitsee joskus tuulettaa myös kylmällä ilmalla. Tällöin avainsana on tehokkuus, ja tuuletus kannattaa hoitaa nopealla ristivedolla – parvekkeen ovea tai ikkunaa ei pidä jättää auki koko päiväksi. Jos kotona on takka, hyödynnä tulisijan lämpöä. Varaava takka vähentää sähkölämmityksen tarvetta.

Joskus pakkanen paukkuu niin kovin, että makuuhuoneeseen on haettava vintiltä lisäpatteri. Lisälämmittimet vievät kuitenkin paljon energiaa, joten niiden käyttöä kannattaa välttää ja rajoittaa vain todelliseen tarpeeseen. Jos lisälämmitintä tarvitsee käyttää jatkuvasti, on hyvä tutkia, mistä asunnon kalseus johtuu.

Tarkista vesivaraajan lämpötila

Jos asut omakotitalossa, tarkista lämminvesivaraajan lämpötila. Mitä kuumemmaksi veden lämmittää, sitä enemmän kodin kokonaislämmityskulut kasvavat. Käyttöveden lämpötilaksi suositellaan noin +55–60 astetta.

Muista nämä asiat kotia lämmittäessä

  • Seuraa kodin lämpötilaa, niin voit havaita mahdollisen lämpöhukan.
  • Tiivistä ikkunat ja ovet.
  • Tarkista pattereiden toiminta. Jos vesikiertoinen patteri ei toimi kunnolla, se pitää ilmata.
  • Huolla ja puhdista lämmityslaitteet aika ajoin. Etenkin ilmalämpöpumpun suodatin on järkevä puhdistaa kerran kuukaudessa.
  • Tuuleta tehokkaasti ja nopeasti. Älä jätä ikkunaa tai parvekkeen ovea raolleen koko päiväksi.
  • Hyödynnä takan lämpöä.
  • Vältä lisälämmittimien käyttöä.
  • Tarkista vesivaraajan lämpötila.
Ota yhteyttä