Siirry sisältöön

Energiansäästö alkaa pienistä teoista myös yrityksissä

Julkaistu: 14.10.2019

Naantalin Energia Energiansaasto Lampopatteri


Energiansäästöön kannattaa kiinnittää huomiota yksilötason lisäksi myös yrityksissä. Vastuullinen yritys kantaa huolta omasta hiilijalanjäljestään ja sitouttaa myös yrityksen työntekijät pienentämään energiankulutusta. Jo pienillä teoilla yritys voi parantaa energiatehokkuuttaan huomattavasti.

Energiansäästön ei tarvitse tarkoittaa suuria ja kalliita investointeja. Jo pienillä muutoksilla yritys voi vaikuttaa omaan energiankulutukseensa. Energiatehokkuuteen on hyvä kiinnittää huomiota, sillä usein ekologisesti kestävät toimintamuodot parantavat yritysmielikuvaa ja lisäävät henkilöstön sitoutumista.

Energiansäästöä pienistä teoista

Energiatehokkuuteen pyrittäessä kaikki alkaa energiankäytön seurannasta. Jotta energiankäyttöön voidaan vaikuttaa, on tiedettävä, missä ja miten energiaa eniten kuluu. 

Toimitilojen lämpötilaa kannattaa laskea toimitiloissa parilla asteella ainakin ilta- ja yöaikoina. Työtilojen lamput kannattaa vaihtaa energiatehokkaisiin led-valoihin sitä mukaa, kun vanhat hehku- ja loisteputkilamput tulevat tiensä päähän.

Teollisuushallien energialaskussa voidaan säästää huomattavasti kiinnittämällä huomiota ovien avaamiseen. Hallien suuria liukuovia ei kannata avata kuin vain lastaustilanteissa – henkilökunnan kannattaa aina käyttää tavallista ovea kulkemiseen.  

Yritysten vastuullinen toiminta kiinnostaa kuluttajia ja asiakkaita yhä enemmän. Toiminnan ympäristöpäästöt ovat osa vastuullista toimintaa. Yksi konkreettinen tapa parantaa yrityksen vastuullisuutta on kiinnittää huomiota sähkön alkuperään. Mikäli yritys haluaa ottaa askeleita kohti pienempää hiilijalanjälkeä, kannattaa sen harkita esimerkiksi tuulisähköön siirtymistä tai tuottaa pieni osa käytettävästä sähköstä aurinkopaneelien avulla.

Kannusta henkilökuntaa säästämään energiaa

Energiankäytöstä kannattaa keskustella myös henkilöstön kanssa. Henkilökuntaa voi motivoida miettimään pieniä ruohonjuuritason tekoja työpaikalla: valot sammutetaan tiloista, joissa ei oleskella, tietokoneet suljetaan yöksi ja taukohuoneen astianpesukoneella pestään vain täysiä koneellisia. Onnistuneista energiansäästön toimenpiteistä on hyvä myös viestiä henkilöstölle.

Jos energiansäästöön halutaan panostaa kerralla enemmän, on järkevää investoida esimerkiksi älykkääseen energianhallintajärjestelmään. Tällöin järjestelmä huolehtii optimaalisesta energiankäytöstä ja voi säästää energiaa parhaimmillaan useita kymmeniä prosentteja.

Yrityksillä on monia keinoja parantaa energiatehokkuuttaan:

  • energiatehokkuus alkaa energiankäytön seuraamisesta
  • suosi uusia, energiatehokkaita laitteita
  • sammuta valot tiloista, joissa ei oleskella
  • suosi valaistuksessa energiatehokkaita led-valoja
  • sammuta koneet yöksi virransäästötilan sijaan
  • jos mahdollista, säädä toimiston lämpötilaa aste tai kaksi alemmaksi
  • kiinnitä huomiota sähkön alkuperään 
Ota yhteyttä