Siirry sisältöön

100% hyvällä tuulella

Julkaistu: 27.8.2019

Naantalin Energialle tuli viime toukokuussa myyntiin uusi tuote, 100 prosenttisesti alkuperävarmennettu tuulisähkö. Se sai meidän perheemme siirtämään sähkösopimuksemme Naantalin Energialle. Vaimolleni on ollut tärkeää valita käyttämämme sähkön tuotantotapa. Tuulisähkön valitseminen on kannanotto ilmaston hyväksi ja tuulivoimatuotannon lisärakentamisen puolesta.

Img 0815 Muokattu

Raahen lähellä sijaitseva Puhurin Kopsa II -tuulipuisto on tuottanut ekologista tuulisähköä vuodesta 2014 alkaen. Tuulipuistossa on kymmenen 3,3 megawatin voimalaa, joiden napakorkeus on 137 metriä. Naantalin Energia on ollut tuulipuiston osaomistajana vuodesta 2014 lähtien. 


Ulkomaille tehdyt lentomatkat nostavat muuten jo melko alas painetun hiilijalanjälkemme edelleen turhan korkeaksi. Sähköinnostus on ulottunut myös harrastukseeni metsänhoitoon. Olen korvannut bensiinikäyttöisen moottorisahan sähkökäyttöisellä. Toimii yllättävän hyvin ja eikä ääni kiusaa niin paljon naapureita.

Takaisin vielä tuulivoimaan. Tuulivoima on yksi tärkeimmistä uusiutuvan energian lähteistä. Kun sähköä tuotetaan tuuliturbiineilla, ilmakehään ei vapaudu hiilidioksidia tai muita kasvihuonekaasuja. Se on puhdasta ja turvallista energiaa. Tuuliturbiinitekniikan kehitys viime vuosina on parantanut myös tuulivoiman tehokkuutta.

Tuleeko nyt pistorasiastamme tuulella tuotettua sähköä, vaikka naapurille tulisi esimerkiksi ydinsähköä? Naantalin Energian myymä sähkö ollut jo pitkään osittain tuulivoimalla tuotettua. Yhtiön myymä tuulisähkö on tuotettu sen osaomistamissa Puhuri Oy:n ja Rajakiiri Oy:n tuulivoimapuistoissa mm. Raahessa ja Torniossa. Sähköä siirrettäessä pieni osa siirrettävästä sähköstä häviää. Siksi pistorasiaan tuleva sähkö tulee mahdollisimman lähellä sijaitsevasta voimalaitoksesta riippumatta siitä, mitä tuotantomuotoa siellä käytetään sähkön valmistamiseen.

Blogikuva Meriaura Laiva

Meriauran kansilastialus kuljettamassa tuulimyllyn lapoja


Suomessa ja EU:ssa sähkön alkuperää kuitenkin seurataan tarkasti, ja uusiutuvana myytävällä sähköllä pitää olla niin kutsuttu alkuperätakuu. Alkuperätakuut ovat sertifikaatteja, joiden avulla varmennetaan, että sähkö on tuotettu uusiutuvista energialähteistä. Alkuperätakuita on liikkeellä vain sen verran kuin uusiutuvaa tosiasiallisesti tuotetaan, eli esimerkiksi tuulisähköä ei voi myydä enempää kuin sitä tuotetaan. Energiayhtiö siis sitoutuu tuottamaan tai itse ostamaan vähintään sen määrän tuulella tuotettua sähköä kuin se myy. Tässä mielessä siis varmasti saa tuulisähköä, kun sen sopimuksessa valitsee.

Valtaosa tuulisähkön tuotannosta tapahtuu talvikuukausina, jolloin tuulee enemmän ja ilman tiheys on korkeampi, jolloin samasta ilmamäärästä saadaan enemmän energiaa. Nykyisin suurimpien laitosten koko on Suomessa 5MW. Tulevaisuudessa etenkin merelle rakennettavien tuulivoimaloiden koko kasvaa jopa 10–14 megawattiin. Merituulivoiman tuotantokustannusten on arvioitu laskevan lähelle 30 euroa megawattitunnilta seuraavalla vuosikymmenellä. Vertailuksi: Fennovoima on arvioinut, että Pyhäjoen ydinvoimalan tuotantokustannukset valmistuessaan olisivat noin 50 euroa megawattitunnilta. Tuulivoimasta on tullut varsin kilpailukykyinen muoto tuottaa energiaa.  

Tuulivoimarakentaminen luo myös työtä. Suomessakin on paljon tuulivoiman rakentamiseen liittyvää osaamista. Mm. yhtiöni Meriaura Oy on ollut mukana rakentamassa merituulipuistoja Saksan, Hollannin ja Iso-Britannian rannikoilla, ja myös Suomessa. Merelle rakentaminen on monella tavalla järkevää. Tuuliolosuhteet ovat siellä usein paremmat, ja Suomessa erityisesti vaivaava nimby-ilmiö ei haittaa rakentamista samalla tavoin kuten maissa.

Naantalin energian myymä tuulisähkö on tätä tekstiä kirjoittaessa sentin kymmenesosan kalliimpaa kuin yleissähkö. Sähkön suurkuluttajallekin tämä merkitsee vuositasolla vain joitain kymppejä lisähintaa. ”Normaaleilla” kulutuksilla hinnanero jää marginaaliseksi. Oman kaupungin omistaman sähköyhtiön asiakkuus on naantalilaiselle järkevää myös siksi, että yhtiön tuottamat voitot päätyvät omistajalleen Naantalin kaupungille, eli meidän kaikkien hyväksi.

Blogikuva Jussi Malkia

Jussi Mälkiä

Merenkulkuneuvos,
Naantalin Energian hallituksen jäsen

Ota yhteyttä