Siirry sisältöön

Vinkkejä kodin sähköturvallisuuteen

Julkaistu: 29.5.2019

Ne Blogi Sahkoturvallisuus


Suurin osa sähkölaitteista aiheutuvista onnettomuuksista johtuu viallisista laitteista, sähkölaitteen väärinkäytöstä tai huolimattomuudesta. Sähkö on turvallista käyttää, kun muistaa pitää kiinni sähköturvallisuuden perussäännöistä.

Ensimmäiseksi on hyvä muistaa, että sähkötöitä saavat tehdä vain alan ammattilaiset. Jos siis esimerkiksi remontoit ja tarvitset uusia sähkölaitteita, ota yhteyttä sähköasentajaan.

Toinen hyvä perussääntö on, että viallista sähkölaitetta ei saa kytkeä sähköverkkoon. Myöskään johtoja ja piuhoja ei koskaan saisi korjata kotikonstein esimerkiksi teipillä tai laastarilla, vaan vaurioituneet johdot pitää uusia tai korjauttaa ammattilaisella.

Kolmas nyrkkisääntö on noudattaa sähkölaitteen mukana tulevia käyttö- ja huolto-ohjeita. Jos ohjeissa esimerkiksi asetetaan laitteen käyttöpaikalle tai lämpötilalle, noudata niitä. Sähkölaitteita ei kannata säilyttää ulkona tai kosteissa tiloissa.

  • Käytä sähkölaitteita oikein ja vain niille tarkoitetuissa tiloissa. Sähkölaitteiden käyttöohjeisiin kannattaa tutustua ja noudattaa niitä.
  • Älä käytä viallisia sähkölaitteita ja korjauta vialliset laitteet aina sähköalan ammattilaisella.
  • Ennen kylpyyn tai suihkuun menoa varmista, että kylpyhuoneen pistorasioihin ei ole kytkettynä sähkölaitteita. Pistorasiaan liitetyssä sähkölaitteessa on jännite liitäntäjohdon kautta, vaikka sitä ei käytetäkään.
  • Älä jätä kodin sähkölaitteita päälle ilman valvontaa, kuten esimerkiksi ruoanvalmistukseen liittyviä sähkölaitteita, televisiota, pesukonetta, kuivausrumpua, astianpesukonetta, akun latausta tai silitysrautaa.
  • Saunaa ei saa käyttää pyykin kuivaamiseen, sillä esimerkiksi kiukaan päälle pudotessaan ne voivat aiheuttaa tulipalon. 


Turvallisuus ja kemikaalivirasto TUKES on laatinut kattavan ja hyvän oppaan kodin sähköturvallisuuteen. Oppaaseen pääset tutustumaan tästä.

Ismo Junttila
urakointipäällikkö / Naantalin Energia Oy

Ota yhteyttä