Siirry sisältöön

Kun rakennat tai peruskorjaat, muista hoitaa sähköasiat

Julkaistu: 29.4.2019

20190404 Naantalin Energia Rakentaminen


Rakentamiseen ja peruskorjaamiseen liittyy paljon muistettavaa ja hoidettavaa. Sähköön liittyvät asiat ovat vain yksi, mutta erittäin tärkeä osa-alue. Lue Naantalin Energian asiantuntijan neuvot rakentajalle.

Sekä kiinteistön rakennusvaihetta että asumista varten tarvitaan liittymissopimus ja sähkön verkko- ja myyntisopimus. Kaikki nämä sopimukset voi hoitaa kuntoon kerralla. Liittymän tilaus kannattaa tehdä puhelimitse, niin saamme heti kaiken tarpeellisen tiedon sekä perustiedot, eli:

  • kiinteistön tiedot: kiinteistötunnus, osoite
  • liittyjän tiedot: nimi, henkilö-/yritystunnus, laskutusosoite
  • tekniset tiedot: liittymän koko ja lämmitysmuoto

Haja-asutusalueella sekä isommissa rakennushankkeissa, eli jos kyseessä on rivi- tai kerrostalo tai teollisuusrakennus, kannattaa ottaa yhteyttä sähköyhtiöön mielellään jo suunnitteluvaiheessa. Liittymän toimitusaika voi vaihdella muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen. Omakotitalon rakentajan ei valmiiksi kaapeloiduilla kaava-alueilla tarvitse olla kovin aikaisin liikkeellä: riittää, kun tilaa liittymän ja kytkennän muutama päivä ennen kuin tarvitsee sähköä.

Muista turvallisuusasiat

Sähköliittymän liittymispiste sijaitsee uusissa liittymissä aina kiinteistön rajalla, ja siitä eteenpäin liittymiskaapelista vastaa kiinteistön omistaja. Keskusta-alueen ulkopuolella uusissa mittauskeskuksissa täytyy olla asennettuna ylijännitesuojat. Mittauskeskuksia ylijännitesuojilla saa ostettua myös Naantalin Energian kautta.

Sähköä jo rakennusvaiheessa

Ensisijaisesti rakentajan kanssa tehdään aina pysyvä liittymissopimus. Isommissa kohteissa voi rakennusvaiheessa tarvita erillistä työmaasähköä.

Peruskorjauksessa myös sähköt kuntoon

Vanhemmissa kiinteistöissä ei ole aina erillistä mittauskeskusta, vaan pääsulakkeet ja energiankulutuksen mittaava kWh-mittari eli sähkömittari ovat sisällä ryhmäkeskuksen yhteydessä. Peruskorjauksen yhteydessä suositellaan, että ulos asennetaan erillinen mittauskeskus. Liittymiskaapelin ikä ja kunto kannattaa myös selvittää ja poistaa mahdolliset välivarokkeet.

Aina, kun sinulla on kysyttävää sähköasioista, olet sitten jo vasara kädessä tai vasta suunnitteluvaiheessa, voit ottaa yhteyttä sähköyhtiöön. Meiltä saat neuvoja sähköistämisestä ja tietoja sähkösuunnittelijoista ja -urakoitsijoista.

Lue lisää ohjeita rakentajille nettisivuiltamme >

Hyviä rakennuspäiviä toivottaen,

Jarno Ala-Kokko
verkostopäällikkö / Naantalin Energia Oy

Ota yhteyttä