Siirry sisältöön

Sähkön käyttö kasvoi yli valtakunnan keskiarvon

Julkaistu: 27.2.2019

Sahkon Siirto Vuonna 2018


Yhtiömme verkkoalueella käytetyn sähkön määrä kasvoi viime vuonna lähes kuusi prosenttia. Kasvu johtui talven kylmästä säästä sekä kotitalouksien ja alueen teollisuuden lisääntyneestä sähkön käytöstä.

Kaikkiaan alueemme verkossa käytettiin sähköä 131,6 miljoonaa kilowattituntia (131,6 GWh). Vuonna 2017 sähköä käytettiin 124,6 kilowattituntia. Tämä oli poikkeuksellisen iso kasvu, alalla on totuttu maltillisempiin muutoksiin. Muutokseen oli kuitenkin kaksi selvää syytä:

  • alueen suurteollisuus lisäsi kulutustaan kesästä alkaen koko loppuvuoden
  • lisäksi erittäin kylmä alkuvuosi kasvatti kotitalouksien sähkönkulutusta

Oheisesta pylväiköstä voi nähdä, kuinka suuri on kuukausittainen vaihtelu. Esimerkiksi helmikuussa sähkön käyttö kasvoi noin 13 prosenttia ja maaliskuussa jopa 18 prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna.

Kylmän alkuvuoden jälkeen sää jatkui poikkeuksellisen lämpimänä. Kesä- ja heinäkuussa sähkön käyttö nousi runsaat seitsemän prosenttia. Tämä johtui pääosin Finnfeeds Finlandin teollisuuslaitoksesta, mutta olihan heinäkuun huippuhelteilläkin jonkin verran vaikutusta, sillä jäähdytyksen määrä on lisääntynyt vuodesta toiseen.

Sähkön käyttö kasvoi myös koko Suomessa. Valtakunnallisesti sähköä käytettiin viime vuonna noin 2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Naantalissa muutos oli kolminkertainen, mikä on poikkeuksellista.

Tammikuun sähkönkäyttö huippulukemissa 

Tammikuussa Suomi käytti sähköä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kuukauden aikana sähköä kului 9 335 gigawattituntia. Tämä rikkoi vuodelta 2016 peräisin olevan aikaisemman ennätyksen. Lue aiheesta lisää Energiauutisista.

Naantalissa pääsimme historian toiseksi suurimpaan käyttöön. Tätä suurempi kulutus on ollut vain vuoden 2010 tammikuun tulipalopakkasilla. Ero ei tosin ollut kovin suuri: nyt kului 15 085 megawattituntia ja vuonna 2010 ennätysmäärä eli 15 237 megawattituntia.

Onko muutos sitten pysyvää? Kuka tietää. Teollisuuden osalta näin toivottavasti on, sehän on yksi paikallisen hyvinvoinnin ehto: töitä riittää. Entä kotitaloudet? Ei välttämättä, sillä tämäkin muutos oli äärilämpötiloista johtuvaa. Toisaalta sähköllä toimivien laitteiden määrä lisääntyy koko ajan ja siirrytään myös eri energiamuodoista sähköön. Tästä on esimerkkinä kaukolämmöstä maalämpöön siirtyvät taloyhtiöt ja hybridi- ja sähköautot.

Aurinkoista kevättalvea toivottaen,

Pasi Haarala
Toimitusjohtaja, Naantalin Energia Oy 

Ota yhteyttä