Siirry sisältöön

Toimitusjohtaja mukana asentajien arjessa

Julkaistu: 26.6.2018

Olin keskiviikkona 20. kesäkuuta koko päivän osana yhtiömme asentajaryhmää. Kokemus antoi itselleni hyvän tuntuman verkoston töihin ja ennen kaikkea töiden monipuolisuuteen ja niiden fyysisyyteen. Toimistossa istuvalle tämä oli korvaamattoman arvokasta kokemusta. Ja lisäksi hauskaa vaihtelua, sääkin kun osui vallan kohdalleen!

Aamu alkoi Karvetin työpisteestä klo 06.55

Kuten muinakin aamuina, asentajat ja työnjohto kerääntyy seitsemäksi sähköasemalle. Rutiineihin kuuluu päivän työmaiden läpikäynti, työryhmien jako ja tehtävien tsekkaus – toki kera kahvikupposen. Kello 07.15 lähdimme sitten liikkeelle. 

Turvavarusteet päällä töihin: kypärä, takki ja turvakengät. Ensimmäisenä oli pikainen kaapelinnäyttö Soinisissa, jossa vesihuoltolaitos teki putkitöitä. Kaapelitutka käytössä merkattiin energian kaapelit asfalttiin. Työmaa pääsi siis käyntiin.

Ne Blogi Lahtovalmiina Karvetissa

Isoin urakka Luonnonmaalla

Luonnonmaan Kultarannan kylässä oli työmaa, jossa 20 kilovoltin ilmalinja korvataan maakaapeleilla. Pitkä pätkä pyörätietä oli auki, jotta työtä pääsimme tekemään.

Ne Blogi Luonnonmaantien Tyomaa

Ennen johtoihin koskemista piti saada johtolähtö jännitteettömäksi. Tämän teimme Kultarannan muuntamossa, jossa erotimme kytkimet. Pääsimme siis piipahtamaan presidentin alueella, porttien takana, toki valvotusti.

Ne Blogi Kultarannan Muuntamossa Ne Blogi Kaivamista Kuvasarja

Kaivamista on paljon, osa kaivinkoneella ja osa lapiolla – pientä viimeistelyä hanskakäsin. Vanhaa johtoa piti myös poistaa, ja siinä tarvitsimme perinteisen puukon ja vasaran apua. Kaapelin katkaisussa käytimme kaapelitykkiä, jolla sananmukaisesti ”ammutaan” johdot poikki nallilaukaisulla. Tässä vaiheessa pitää ottaa muutaman metrin turvaetäisyys ennen laukaisua. Kuului vain iso tussahdus ja kaikki sujui hienosti.

Ne Blogi Kaapelit Kuvasarja


Kaapelissa on monta kerrosta, jotka pitää huolellisesti kuoria, hioa ja puhdistaa ennen yhdistämistä. Näin taataan turvallinen ja häiriötön sähkön kulku, myös vuosikymmenten päähän. Jatkojen päälle tulevia suojia oli useissa eri vaiheissa erilaisista massoista kumiputkiin, jotka supistettiin päälle kaasutohottimella kuumentamalla. Näppärää, mutta monivaiheista ja tarkkuutta vaativaa. Saatika, että tietää, missä järjestyksessä mitäkin tekee.

Ne Blogi Yhdistaminen Kuvasarja


Tässä viimeiset yhdistämiset ennen suojamuovien asennusta. Johdot liitettiin Luonnonmaantien ja Lepinkäisentien kulmassa olevaan muuntamoon.

Iltapäivällä kävimme verkostoasentaja John Aaltosen kanssa liittämässä uuden työmaakeskuksen Rantaruonankadulla olevalle Treeva Oy:n työmaalle. Mielenkiintoinen työ tämäkin.

Ne Blogi Treeva Kuvasarja


Päivän päätteeksi palasimme vielä viimeistelytöihin Luonnonmaantielle, jossa urakka olikin jo pitkällä ja hiekat oli laitettu kaivuun päälle. Työmaan siivous ja sitten kohti Karvettia.

Hieno ja opettava päivä – sain tarttua oikeasti töihin, enkä vain katsellut vierestä. Kiitokset vielä Energian miehille ansiokkaasta opastuksesta!

Pasi Haarala
toimitusjohtaja
Naantalin Energia Oy

Ota yhteyttä