Siirry sisältöön

Lämmin talvi ja teollisuuden sähkönkäyttö laskivat sähkönkulutusta

Julkaistu: 9.2.2018

Naantalin Energia siirsi viime vuonna sähköä 124,6 miljoonaa kilowattituntia (124,6 GWh). Sähkön käyttö väheni kaikkiaan 1,6 prosenttia vuodesta 2016. Koko Suomessa sähkönkulutus pysyi edellisen vuoden tasolla. Valtakunnallisesti sähköä käytettiin viime vuonna 85,5 terawattituntia eli 0,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. 

Naantalissa sähkönkulutus pieneni erityisesti tammikuussa ja marraskuussa edelliseen vuoteen verrattuna. Nämä kuukaudet olivat Naantalin seudulla lämpimämpiä kuin vuonna 2016, jolloin tammikuu, marraskuu ja joulukuu olivat hyvin kylmiä. Viime vuonna kulutus pysyi lähes samalla tasolla yksityistalouksissa sekä pienyrityksissä. Sen sijaan suurteollisuuden sähkönkulutus laski vuoteen 2016 verrattuna 5,7 prosenttia. Teollisuudessa energiatehokkuuteen on selvästi panostettu, koska laskutrendi on jatkunut jo usean vuoden ajan.

Energiatehokkuus ja alueellemme osuneet suurteollisuuden seisokit ovat yksi selkeä syy viime vuoden notkahdukseen. Sen sijaan kotitalouksien ja pkt-sektorin sähkönkulutus on ollut nousussa viimeisten kolmen vuoden ajan. Vielä ei kuitenkaan olla ihan samalla tasolla kuin huippuvuonna 2010, jolloin oli todella kylmä vuosi.

Kotitalouksien osalta kulutuksen kasvua selittävät muun muassa lisääntyneet maa- ja ilmalämpöpumput. Myös sähkökäyttöisiä laitteita on kotitalouksissa entistä enemmän, ja myös hybridi- ja sähköautojen suosio on selkeässä kasvussa.

Aurinkoista talven jatkoa! 

Pasi Haarala
toimitusjohtaja

Ota yhteyttä