Viilennystä elokuuhun
Elokuu on tuonut mukanaan lämpöä loppukesään. Auringon lämmittäessä sisätiloja tekee usein mieli säätää viilennyslaitteita kovemmalle. Viilentäminen kannattaa hoitaa järkevästi, sillä se voi aiheuttaa ison lisän sähkölaskuun.
- Hillitse hellettä. Vedä verhot ja kaihtimet ikkunoiden suojaksi, jotta aurinko ei pääse lämmittämään sisäilmaa. Tuuleta viileän aikaan ja varjon puolelta, hyödynnä läpivetoa. Jäähdytyslaitteita kannattaa käyttää vain kohtuudella ja todelliseen tarpeeseen.
- Vähennä sisäistä lämpökuormaa: sammuta tarpeettomat sähkölaitteet ja valmiustilat, vältä uunin ja saunan lämmitystä.
- Viilennä viisaasti, kun jäähdytät koneellisesti. Sammuta viilennyslaite, kun et oleskele kyseisessä huoneessa. Rajaa viilennettävä alue sulkemalla ikkunat ja ovet muihin huoneisiin. Varmista viileän ilman esteetön kulku huoneessa, jota viilennät.
- Muista huoltaa viilennyslaite säännöllisesti, niin säästät merkittävästi sähköä. Esimerkiksi ilmastointilaitteen jäähdytysprosessissa kondensoituu vettä laitteen säiliöön, joka pitää tyhjentää säännöllisin väliajoin.
- Käytä tuulettimia tehokkaasti. Ohjaa esimerkiksi ikkunasta tulevaa viileää ilta- tai yöilmaa makuuhuoneeseen ja käytä tuulettimia vain huoneissa, joissa oleskellaan.
- Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.
- Kun huone tai asunto on saatu viilennettyä, pidä ikkunat, ovet ja muut luukut suljettuina, jottei viileys karkaa.