Siirry sisältöön

Uudet lämmitysmuodot, sähköautojen lataus ja kylmä talvi kasvattivat Naantalin Energian liikevaihtoa

Julkaistu: 26.4.2022

Naantalin Energia Karvetti


Naantalin Energia Oy:n liikevaihto vuonna 2021 kasvoi 3,2 prosenttia 9,7 miljoonaan euroon. Kasvu johtui uusista käyttöpaikoista, lämmitysmuotojen muutoksesta sekä lisääntyneestä sähköautojen latauksesta. Myös kylmät talvikuukaudet kasvattivat kulutusta. Yhtiön tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja laski 22,8 prosenttia 0,8 miljoonaan euroon. Lasku johtui pääasiassa sähkönmyynnin tuomasta tappiosta. Eilen pidetty yhtiökokous päätti pitää yhtiön hallituksen kokoonpanon ennallaan.

Naantalin Energian sähköverkkoliiketoiminnan liikevaihto kasvoi viime vuonna 17,1 prosenttia 4,7 miljoonaan euroon. Energiaa siirrettiin 139,4 miljoonaa kilowattituntia (139,4 GWh), mikä on 11,3 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020, jolloin sähköä käytettiin 125,2 miljoonaa kilowattituntia.

– Tämä on yhtiömme historian suurin vuosittainen sähkönkulutus. Se johtuu pääasiassa Naantalin kasvun myötä tulleista uusista sähköliittymistä, mutta myös ilmalämpöpumppujen ja maalämmön suosiosta sekä ladattavien sähköautojen määrästä, kertoo Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Myös viime vuoden kylmät talvikuukaudet kasvattivat sähkön käyttöä sekä kotitalouksissa että pk-yrityksissä. Eniten sähkön kulutus kasvoi viime vuonna tammi-, helmi- ja joulukuussa. Joulukuussa Naantalin Energian alueella sähköä käytettiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin kuukausitasolla, yli 16 600 kilowattituntia. 

Sähköverkkoliiketoiminnan tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja nousi 30,8 prosenttia 1,3 miljoonaan euroon. Tulosta paransivat siirtomäärän lisääntymisen myötä kasvanut liikevaihto.

Sähkönmyynnin ja tuotannon sekä urakoinnin liikevaihdot laskivat

Sähkönmyynti- ja tuotantoliiketoimintojen liikevaihto laski 1,0 prosenttia 4,5 miljoonaan euroon. Urakointiliiketoiminnan liikevaihto pieneni 34,8 prosenttia 0,6 miljoonaan euroon. Näiden liiketoimintojen tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli yhteensä -0,5 miljoonaa euroa.

– Tulosta rasittivat syksyllä tapahtunut sähkön markkinahinnan ennätyksellisen voimakas ja pitkäaikainen nousu sekä viime vuotta vähäisempi urakointi. Poikkeuksellinen ajanjakso näkyi koko alan myyntiliiketoiminnoissa rajusti, kertoo Pasi Haarala.

Mittavat investoinnit jatkuvat myös juhlavuonna

Naantalin Energian kokonaisinvestoinnit vuonna 2021 olivat noin 2,7 miljoonaa euroa, josta verkoston laajentamiseen ja korvausinvestointeihin käytettiin 1,9 miljoonaa euroa. Viime vuonna yhtiön alueelle tuli 190 uutta sähköliittymää. Koneisiin, kalustoon, tuotanto-osuuksiin, asiakastietojärjestelmiin ja valtakunnalliseen Datahub-projektiin investoitiin 0,8 miljoonaa euroa. Tänä vuonna kokonaisinvestoinnit ovat noin 1,6 miljoonaa euroa.

– Normaalien investointien lisäksi rakennamme asuntomessualueelle aurinkoenergiapuiston, joka maksaa noin 180 000 euroa. Vuositasolla aurinkovoimala tuottaa sähköä noin 88 000 kilowattituntia eli 35 kerrostaloasunnon vuoden sähköt, kertoo Pasi Haarala.

Naantalin Energia täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Asuntomessut ovat Naantalin Energialle vuoden merkittävin tapahtuma, mutta juhlavuoden kunniaksi järjestetään myös pienempiä tapahtumia.

– Naantalin Energian vahvuus on aina ollut paikallisuus. Tunnemme alueemme hyvin, ja pystymme reagoimaan nopeasti. Merkittävillä investoinneilla pyrimme mahdollisimman turvalliseen, säävarmaan ja häiriöttömään sähkönjakeluun, sanoo Pasi Haarala. 

Hallitus jatkaa entisellä kokoonpanolla

Naantalin Energian 25. huhtikuuta järjestetty yhtiökokous päätti pitää hallituksen kokoonpanon ennallaan. Hallituksen varsinaiset jäsenet ovat Jan Lindström (puheenjohtaja), Eija Arvonen (varapuheenjohtaja), Risto Rinne (asiantuntijajäsen), Elina Salokangas, Ari Wanden ja Markku Vuoti. Varajäsenet ovat Jyrki Heino ja Åke Nyblom.


Naantalin Energia Oy:n keskeisiä tunnuslukuja

  2021 2020
 Liikevaihto, euroa
9 738 470,28   9 432 812,75
 Sähköverkkoliiketoiminta
 4 650 926,84
 3 972 619,34
 Sähkönmyynti- ja tuotantoliike-toiminnat
 4 476 420,28 4 522 323,40
 Urakointiliiketoiminta 611 123,16 937 870,01
   
 Liikevoitto, euroa
 853 261,10 1 075 473,25
 Tilikauden tulos, euroa
 626 739,07 614 660,87
 Oman pääoman tuotto, %
 8,0 10,7
Henkilöstö vuoden lopussa
 16 16


Takaisin
Ota yhteyttä