Siirry sisältöön

Naantalin Energian alueella sähkön käyttö laski yli 5 prosenttia

Julkaistu: 1.2.2021

Ennätyksellisen isot investoinnit sähköverkkoon 

Naantalin Energia Karvetti


Naantalin Energian verkkoalueella käytetyn sähkön määrä laski viime vuonna 5,1 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Kulutusta vähensivät erittäin lämmin sää sekä koronaepidemian vaikutukset alueen teollisuuteen ja kauppaan. Valtakunnallisesti sähkön kulutus laski 9 prosenttia. Naantalin Energian investoinnit sähköverkon ylläpitoon ja laajentamiseen ovat tänä vuonna ennätyksellisen isot eli noin 2 miljoonaa euroa.

Naantalin Energian verkossa käytettiin vuonna 2020 sähköä 125,2 miljoonaa kilowattituntia (125,2 GWh). Sähkön käyttö pieneni noin 5,1 prosenttia verrattuna vuoteen 2019, jolloin sähköä käytettiin 131,9 kilowattituntia.

– Sähkön käyttöä pienensi mittaushistorian lämpimin vuosi ja erityisesti erittäin lämmin talvi, mikä vähensi lämmityssähkön tarvetta. Myös koronaepidemia vaikutti alueemme teollisuuteen ja kauppaan, mikä laski sähkön kulutusta, kertoo Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Eniten sähkön kulutus väheni tammikuun ja marraskuun aikana. Tammikuussa pudotus oli yli 13 prosenttia ja marraskuussa yli 12 prosenttia. Vain helmikuussa ja huhtikuussa sähkön kulutus ylsi vuoden 2019 tasolle tai ylitti sen hienoisesti. 

Valtakunnallisesti sähkön käyttö väheni yli 9 prosenttia

Valtakunnallisesti sähkön kokonaiskäyttö vuonna 2020 oli 78 terawattituntia, kun se vuonna 2019 oli 86 terawattituntia. Käyttö väheni noin 9 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Sähköntuonnin osuus oli 18 prosenttia kulutuksesta viime vuonna, ja sähkön nettotuonti laski 30 prosenttia. Eniten sähköä tuotiin Ruotsista. Sähkön tuonti Venäjältä laski, ja vienti Viroon nousi.

Investoinnit parantavat toimitusvarmuutta ja laajentavat verkkoa

Naantalin Energian kokonaisinvestoinnit ovat tänä vuonna noin 2 miljoonaa euroa, mikä on yhtiön historian suurimpia vuosi-investointeja. Summa jakautuu olemassa olevaa verkkoa uusiviin ja toimintavarmuutta parantaviin korvausinvestointeihin sekä laajennusinvestointeihin, joita ovat muun muassa verkoston rakentaminen uusille alueille. Muita investointeja tehdään esimerkiksi laitteistoihin, sähkömittareihin, tuotantoon, järjestelmiin, automaatioon ja kalustoon.

– Merkittävillä investoinneilla pyrimme mahdollisimman turvalliseen ja häiriöttömään sähkönjakeluun, myös myrskykeleillä, kertoo Pasi Haarala. 

Sähköverkon laajennustöihin kuuluvat Luonnonmaalle rakennettavan Perhetalon kaavaan liittyvän maakaapeliverkon ja kolmen puistomuuntamon rakentaminen. Lisäksi rakennetaan maakaapeliverkkoa ja yksi puistomuuntamo Haavuoreen lähelle Maskuntietä. Suunnitelmissa on myös oman aurinkovoimalan rakentaminen asuntomessualueelle, mutta sen toteutus voi venyä vielä ensi vuoden kevääseen.

Korvausinvestoinnit keskittyvät Luonnonmaalle: Latonpääntiellä, Riuttalahdentiellä, Riuttatiellä, Riihitiellä, Navirentiellä ja Navirenvarressa korvataan ilmajohtoverkkoa maakaapeliverkolla ja pylväsmuuntamot puistomuuntamoilla. Särkänsalmentien ja Malantie välillä ilmajohtoverkko korvataan maakaapeliverkolla. Luonnonmaalla uusitaan myös käyttöikänsä päässä olevaa ilmajohtoverkkoa. Takaisin
Ota yhteyttä