Jopa kolmasosa taloyhtiöiden energiasta menee hukkaan

Viestintätoimisto Telegraafi (info a telegraafi.fi), 11.10.2018

”Arjen teoilla on suuri vaikutus”

Energiahukka haukkaa pahimmillaan 30 prosenttia taloyhtiön energiasta ja 10 prosenttia kaikista kustannuksista. Arjen teoilla ilman kalliita korjaustoimenpiteitä on saavutettavissa jopa 10–15 prosentin säästöt. 

Taloyhtiön hoitokuluista 30–40 prosenttia muodostuu lämmityksestä, kiinteistösähköstä sekä vesi- ja jätevesikuluista. Jos taloyhtiössä ei ole panostettu energiansäästöön, saattaa energiaa kulua hukkaan jopa 30 prosenttia kaikesta käytetystä energiasta.

– Energian kuluminen tarkoittaa aina myös euroja. Taloyhtiön kustannuksista jopa 10 prosenttia saattaa sujahtaa hukkakulutukseen – ja sen maksavat aina asukkaat, sanoo Valonian energia-asiantuntija Liisa Harjula. Valonia on Varsinais-Suomessa toimiva kestävän kehityksen ja energia-asioiden asiantuntijaorganisaatio.

Energiansäästö onnistuu jokaiselta

Taloyhtiöissä järkevän energiankäytön lähtökohtana ovat säännöllinen kulutusseuranta, suunnitelmallinen kiinteistönpito ja huolellisesti mietitty taloyhtiön pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma. 

– Energiansäästö on arjen tekoja. Asiantuntija-arvioiden mukaan 10–15 prosentin säästö on saavutettavissa ilman kalliita ja raskaita korjaustoimenpiteitä, painottaa Liisa Harjula. 

Tärkeimmät taloyhtiön energiansäästön kohteet ovat ikkunoiden ja ovien tiivistys, ilmanvaihdon tarkistus ja säätö, lämmitysjärjestelmän energiatehokas toiminta sekä veden ja sähkön kulutus.

– Asukas voi vaikuttaa paitsi oman asuntonsa, myös taloyhtiön energiankulutukseen käyttötottumuksillaan. Tämä vaatii tietoa, joten isännöitsijän ja hallituksen tulee kertoa, mihin energiaa kuluu ja miten sitä voi säästää. Tarvitaan siis käytännönläheistä ja selkeää käyttöopastusta asukkaille.

Neuvontaa, aurinkosähköä ja ilmalämpöpumppuja

Naantalin Energia tiedottaa energiansäästöön liittyvistä asioista nettisivujen, Facebook-sivun sekä asiakastiedotteen kautta. 

– Energiansäästöön kannustaminen on perustyötämme. Meiltä voi lainata sähkönkulutusmittarin yksittäisen laitteen kulutuksen seurantaan. Nettisivultamme löytyy myös SähköTohtori-palvelu kodin sähkönkäytön tutkimiseen, kertoo toimitusjohtaja Pasi Haarala Naantalin Energiasta.  

Naantalin Energia tarjoaa asiakkailleen aurinkosähköjärjestelmiä ja ilmalämpöpumppuja yhteistyössä kahden paikallisen yrityksen kanssa. 

– Aurinkosähköjärjestelmien ja ilmalämpöpumppujen käyttäminen on ekoteko, sillä yli kolmannes keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä syntyy asumisesta. Yhteistyökumppanimme Sun Solar Oy ja Varsinais-Suomen Vaihtolämpö Oy pystyvät toimittamaan koko paketin: laajan valikoiman laadukkaita tuotteita sekä luotettavan ja ammattitaitoisen asennuksen. 

Naantalin Energian oma aurinkopaneelikokeilu on toiminut hyvin jo neljä vuotta. Aurinkoenergia lämmittää ja valaisee yhtiön Karvetin toimipisteen 400 neliön autohallia. Naantalissa on vaihdettu ahkerasti myös katulamppujen vanhoja elohopeavalaisimia LED-valaisimiin. 

– Hienoa, että Naantalin kaupunki on ollut asiassa aktiivinen. Naantalin Energia hoitaa käytännön työt: viimeisten vuosien aikana olemme vaihtaneet LED-lamput lähes kaikkiin katulamppuihin. LED-lamput säästävät energiaa ja lisäävät kaupunkilaisten turvallisuutta, korostaa Pasi Haarala.

Vinkit energiahukan torjuntaan 

Asukkaat:

 • alenna liian korkeat huonelämpötilat: 21–22 astetta oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa alemmat
 • tuuleta nopeasti ristivedolla
 • älä juoksuta vettä turhaan: 2 minuuttia suihkussa kuluttaa 24 litraa vettä ja 10 minuuttia jo 120 litraa
 • sammuta valot ja muut sähkölaitteet tiloista, joissa ei oleskella
 • hanki kotiin vain energiapihejä sähkölaitteita

Asukkaat ja taloyhtiö yhdessä:

 • valitse oikeat lämpötilat huone-, porras- ja varastotiloihin
 • säädä valaistuksen hämäräkytkimet oikein
 • käytä LED- ja energiansäästölamppuja
 • tarkista, että autolämmityspaikkojen kytkinkellot toimivat oikein
 • ryhmittele saunavuorot järkevästi
 • tarkista kylmälaitteiden toiminta ja asetukset
 • ota käyttöön vettä säästävät hanat, suihkusekoittimet ja WC-istuimet
Aamiaistilaisuus 2

Naantalin Energian aamiaistilaisuudessa 11.10. alueemme isännöitsijät ja taloyhtiöiden hallitusjäsenet kuuntelivat Valonian Liisa Harjulaa.

Lähteet ja lisätietoa:

Ympäristö.fi >

Motiva >
Takaisin
Ota yhteyttä