Siirry sisältöön

Naantalin Energia käynnistää lähihistoriansa suurimman investoinnin

Julkaistu: 14.2.2017

Naantalin Energia tekee yhtiön lähihistorian suurimman yksittäisen investoinnin tänä vuonna, kun alkamassa ovat uuden 110 kilovoltin alueverkon rakentaminen Luonnonmaalle sekä Armonlaaksontien varrella olevien 20 kilovoltin ilmalinjojen maakaapelointi. Investoinnin suuruus on 1,65 miljoonaa euroa. Naantalin Energian kokonaisbudjetti vuoden 2017 investoinneille on 2,8 miljoonaa euroa.

- Taustalla on Naantalin Energia Oy:n 110 kilovoltin alueverkon toimitusvarmuuden parantaminen ja sähkön kulutuksen lisääntyminen Luonnonmaalla. Investointia aikaisti Finnfeeds Finland Oy:n sähkön kapasiteetti-tarpeen kasvu ja liittymän suurentaminen 110 kilovoltin jännitteeseen. Kyseessä on ensimmäinen 110 kilovoltin asiakkuus alueellamme, Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala sanoo.

Alueverkon rakentaminen jatkuu ilmajohtona Karvetin sähköasemalta Naantalinsalmen yli Luonnonmaalla olevalle Kukolan sähköasemalle. Tämän johto-osan pituus on 3,7 kilometriä. Humaliston - Sokerirannan alueella yhtiö rakentaa noin 600 metriä pitkän 110 kilovoltin maakaapelin uudelle, rakennettavalle kytkinasemalle, josta Finnfeeds Finland Oy:n tehdas liittyy Naantalin Energian alueverkkoon.

Alueverkon rakennustyöt valmistuvat tänä vuonna

Uuden alueverkon suunnittelu käynnistettiin reilut kaksi vuotta sitten. Tavoitteena on, että alueverkon rakennustyöt alkavat maaliskuussa ja ovat valmiina tämän vuoden aikana.

Uudelta kytkinasemalta on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa 110 kilovoltin maakaapeliyhteys Fingrid Oyj:n Naantalinsalmen 110 kilovoltin kytkinasemalle.

- Tällöin saadaan syntymään koko manner-Naantalin kattava rengassyöttöyhteys. Sen avulla voidaan varmistaa kaupunkialueen jakeluverkko pitkälle tulevaisuuteen, Pasi Haarala kertoo.

Naantalin Energia investoi tänä vuonna kokonaisuudessaan noin 2,8 miljoonaa euroa. Alueverkon rakentamisen lisäksi investoidaan verkon ylläpitoon ja uudisalueiden rakentamiseen. Sähkömarkkinalain kiristysten myötä investointeja jatketaan noin miljoonan euron vuositasolla aina vuoteen 2028 asti. Keskiverto investointibudjetti on lisääntynyt lain myötä toistakymmentä prosenttia.

Sähkönkulutus kääntyi taas nousuun Naantalissa

Pitkän hiipumisen jälkeen naantalilaisten sähkönkulutus kääntyi taas nousuun vuonna 2016, jolloin Naantalin Energia siirsi asiakkailleen yhteensä 126,7 miljoonaa kilowattituntia sähköä. Kasvu vuoteen 2015 verrattuna on reilu 3 prosenttia.

– Pitkän laskusuunnan jälkeen palattiin takaisin normaaliuralle. Talvikuukausista tammikuu, marraskuu ja joulukuu olivat hyvin kylmiä, ne varmasti vaikuttivat sähkönkulutuksen kasvuun. Nähtäväksi jää, onko kasvusuunta nyt pysyvä. Kulutus kasvoi erityisesti yksityistalouksissa sekä pienyrityksissä. Teollisuuden osalta sähkönkulutus pysytteli lähes samalla tasolla kuin vuonna 2015, Pasi Haarala sanoo.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Pasi Haarala, Naantalin Energia Oy, puh. (02) 436 2911 Takaisin
Ota yhteyttä