Siirry sisältöön

Naantalin Energia vuokraa kaupungin osuuden TSE:stä

Julkaistu: 27.2.2015

Naantalin Energia vuokraa Naantalin kaupungin omistaman sähköntuotanto-osuuden Turun Seudun Energiantuotanto Oy:stä (TSE). Noin 30 gigawattitunnin osuus kasvattaa Naantalin Energian sähkön hankinnan omavaraisuutta ja mahdollistaa hinnoittelun vakautta.

– Naantalin kaupungin meille vuokraama tuotanto-osuus lisää merkittävästi kiinteähintaista hankintaamme. Se vähentää sähkön hinnan suojauksen kustannuksia ja parantaa yhtiön kannattavuutta pitkällä aikajänteellä. Tämän tulee näkyä myös asiakkaillemme kilpailukykymme parantumisena, kertoo Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Naantalin Energia maksaa kaupungille tuotanto-osuudesta vuosittain noin 90 000 euron vuokran eli kolme euroa megawattitunnilta. TSE tuottaa kaukolämpöä, sähköä ja höyryä. Naantalin kaupunki omistaa TSE:stä kolme prosenttia. Yhtiön muita omistajia ovat Fortum Power and Heat ja Turku Energia sekä Raision ja Kaarinan kaupungit.  Naantalin kaupunki pysyy siis edelleen TSE:n osakkaana, eikä Naantalin Energian kanssa tehty sähkön vuokrasopimus vaikuta muihin yhtiön hankkeisiin.  

Oma tuotanto kasvanut merkittävästi

Vuonna 2014 Naantalin Energia hankki noin 4,3 megawatin tuotanto-osuuden tuuli-, puu- ja turvevoimaa tuottavasta yhtiöstä, Katternö Kraft Oy:stä. Tuulivoiman osuus on kasvanut tämän vuoden puolella, kun Naantalin Energian osakkuusyhtiöt ovat rakentaneet uusia tuulivoimapuistoja Raaheen ja Tornioon. Naantalin Energia on mukana myös Fennovoima-hankkeessa, mikä valmistuessaan kasvattaa edelleen yhtiön omaa tuotantoa.

– Olemme kasvattaneet oman tuotantomme osuutta nollasta noin 40 prosenttiin vuoden aikana. Aikaisemmin hankimme sähkön sataprosenttisesti ostosähkönä pohjoismaisilta markkinoilta, jossa sähkön hintavaihtelut ja varsinkin kovien talvien hintapiikit vaikeuttavat ennakointia ja hinnoittelua.

Lämpimät talvikuukaudet pienensivät sähkönkulutusta

Naantalin Energia siirsi vuonna 2014 asiakkailleen 125,5 miljoonaa kilowattituntia sähköä. Sähkönkulutus pieneni yhtiön toimialueella 1,8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vähennys johtui pääosin lämpimästä talvesta. Energiateollisuus ry:n tietojen mukaan sähkönkulutus väheni viime vuonna myös valtakunnallisesti. Koko maassa sähköä kulutettiin 83,3 miljardia kilowattituntia, mikä on vajaan prosentin vähemmän kuin vuonna 2013.

– Lämmin sää vähensi erityisesti kotitalouksien sähkönkulutusta alueellamme. Teollisuuden sähkön käyttö pysyi vuoden 2013 tasolla. Teollisuudella menee Naantalissa siis suhteellisen hyvin, Pasi Haarala sanoo.

Sähkönkulutus on laskenut jo kahtena peräkkäisenä vuotena Naantalissa. Sitä ennen kulutus on kasvanut yhtäjaksoisesti 1940-luvulta lähtien. Lämpimien talvikuukausien lisäksi sähkökulutuksen vähenemiseen on vaikuttanut myös energiatehokkuuden kasvu. 

– Kyseessä saattaa olla historiallinen käänne. Vaikka sähkölaitteita on entistä enemmän, ne kuluttavat aikaisempaa vähemmän. Led-lamput ovat yleistyneet ja kylmälaitteiden energiatehokkuus parantunut. Online-palvelumme myötä asiakkaamme myös seuraavat sähkönkulutustaan entistä tarkemmin.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Pasi Haarala, Naantalin Energia Oy, puh. (02) 436 2911 Takaisin
Ota yhteyttä