Siirry sisältöön

Naantalin Energialle aurinkopaneelit Karvetin toimipisteen katolle

Julkaistu: 8.9.2014

Naantalin Energia on asentanut aurinkopaneeleita toimipisteensä katolle Naantalin Karvettiin. Aurinkoenergia lämmittää ja valaisee noin 400 neliön autohallia. Tavoitteena on kerätä käyttökokemuksia aurinkovoimasta, järjestää käyttäjiltä yli jäävän energian kerääminen osaksi sähköverkkoa sekä tukea ympäristöystävällisen energian tuotantoa.

– Tutustumme aurinkopaneelien käyttöön ja selvitämme, miten paneelit saadaan kätevästi osaksi sähköverkkoa. Haluamme myös kannustaa asiakkaitamme ympäristöystävällisen energian käyttöönottoon. Tämä sopii arvoihimme ja aurinkokaupungin imagoon, kertoo Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Aurinkopaneeleja on 24, ja paneelit on asennettu Naantalin Energian Karvetin toimipisteen autohallin katolle. Yhden paneelin teho on 250 wattia eli yhteensä kuusi kilowattia. Paneelien tuottama energia riittää osin lämmittämään ja valaisemaan noin 400 neliömetrin hallia. Aurinkopaneelit asensi Turun Seudun Sähköasennus Oy. Investoinnin hinta oli noin 8 000 euroa.

– Tarkkoja lukuja aurinkopaneelien tuottamasta energiamäärästä saamme muutaman kuukauden kuluttua. Aloitimme pilottihankkeen Landis+Gyr -yrityksen kanssa, ja yritys asentaa järjestelmään uudentyyppisen kulutusmittarin. Sen kautta saamme tietoa aurinkopaneelien tuottamasta energiasta jopa minuutin tarkkuudella. Sama yritys on toimittanut meille kaikki viime vuosina asennetut etäluettavat sähkömittarit.  

Aurinkoenergia osaksi sähköverkkoa

Etelä-Suomessa jokainen neliömetri vastaanottaa vuoden aikana noin 1 000 kilowattituntia aurinkosäteilyä. Aurinkosäteilyn määrä on Suomessa samaa luokkaa kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa, jossa aurinkoenergiaa hyödynnetään paljon Suomea enemmän.

– Suomessa suurin osa aurinkopaneeleista on toistaiseksi asennettu mökkikäyttöön, mutta ne ovat varteenotettava vaihtoehto myös kotien ja yritysten lisäenergialähteeksi. Olemme myös kehittämässä järjestelmää, jonka kautta oman käytön yli jäävän energian voi tulevaisuudessa myydä meille. Seuraamme myös valtakunnallista hanketta, jossa on laadittu ohjeistusta sähkön pientuottamisesta, kertoo Pasi Haarala.  

– Aurinkopaneeleja harkitsevan kannattaa ottaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhteyttä sähkönsiirrosta vastaavaan yhtiöön. Näin varmistetaan, voiko järjestelmää käyttää sähköverkon rinnalla ja täyttääkö se esimerkiksi alan turvallisuusmääräykset. Kaava-alueilla kannattaa selvittää myös, mikä on kaupungin tai museoviraston kanta aurinkopaneelien sopimisesta rakennuksen julkisivuun. Yksityishenkilöt saavat aurinkopaneelin asennustöistä kotitalousvähennystä verotuksessa. Yritysten kannattaa puolestaan selvittää, olisiko paneelien hankintaan tarjolla investointiavustusta.Takaisin
Ota yhteyttä