Siirry sisältöön

Naantalin Energia hankkii omaa tuuli-, puu- ja turvevoimaa

Julkaistu: 18.2.2014

Naantalin Energia ostaa noin 4,3 megawatin tuotanto-osuuden tuuli-, puu- ja turvevoimaa tuottavasta yhtiöstä. Investoinnin hinta on noin miljoona euroa, ja tuotanto-osuus kattaa runsaan kymmenyksen yhtiön myymästä sähköstä. Oma energiantuotanto vähentää sähkön hankintahintariskiä merkittävästi.

– Tämä on tärkeä strateginen päätös Naantalin Energialle. Tähän asti olemme hankkineet sähkön sataprosenttisesti ostosähkönä pohjoismaisilta markkinoilta. Oma tuotanto parantaa yhtiön kannattavuutta pitkällä jänteellä sekä tuo omavaraisuutta hankintaan ja vakautta sähkön hinnoitteluun, kertoo Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Oman sähköntuotannon kautta Naantalin Energia saa neljännen liiketoiminta-alueen sähkönsiirron ja myynnin sekä urakoinnin ohelle. Nyt ostettu tuotanto-osuus kattaa 10–15 prosenttia Naantalin Energian sähkön myynnistä Naantalissa.

Naantalin Energia ostaa tuotanto-osuuden Katternö Kraft Oy:stä ja omistaa kaupan jälkeen 4,3 prosenttia yrityksestä. Katternö Kraft on pietarsaarelaiseen Katternö-ryhmään kuuluva ja Pohjanmaalla toimiva energiantuotantoyhtiö. Yhtiö omistaa tuotanto-osuuksia kahdessa tuulivoimayhtiössä, Raahessa toimivassa Puhuri Oy:ssä ja Torniossa toimivassa Rajakiiri Oy:ssä, sekä osuuden Kanteleen Voima Oy:n puu- ja turvevoimalaitoksesta. Tuotanto-osuuden hankkiminen tuo Naantalille tuulivoimatehoa noin 1,3 megawattia sekä bio- ja turvevoimaa noin 3 megawattia.

Naantalin kaupunginhallitus ja Naantalin Energian yhtiökokous ovat hyväksyneet tuotanto-osuuden oston.

Lämmin alkutalvi pienensi sähkönkulutusta

Naantalin Energia siirsi vuonna 2013 asiakkailleen 127,6 miljoonaa kilowattituntia sähköä. Sähkönkulutus pieneni yhtiön toimialueella 1,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vähennys johtui keskivertoa lämpimämmästä loppuvuodesta. Energiateollisuus ry:n tietojen mukaan sähkönkulutus väheni noin yhden prosentin viime vuonna myös valtakunnallisesti. Koko maassa sähköä kulutettiin 84,3 miljardia kilowattituntia, mikä on noin prosentin vähemmän kuin vuonna 2012.

– Naantalin Energian alueella lämmin sää vähensi kotitalouksien sähkönkulutusta 2,3 prosenttia, kun taas teollisuuden sähkön käyttö pysyi vuoden 2012 tasolla. Tämä kertoo teollisuuden pyörivän vuoden 2012 vauhdissa, mikä on hyvä signaali paikallisesta yrityselämästä, Pasi Haarala sanoo.

Avainsanat Energialähteet, Megawatti (MW) , Sähkömarkkinat , Sähkön tuotanto


Takaisin
Ota yhteyttä