Siirry sisältöön

100-VUOTISHISTORIIKKI JULKAISTU!

Julkaistu: 4.5.2012

Juhlavuottaan viettävän Naantalin Energian satavuotishistoriikki on julkistettu eilen. Lähes 70-sivuisessa teoksessa ”Naantalin sata sähköistä vuotta 1912 - 2012” tarkastellaan yhtiön historiaa kaupunkilaisten kautta. Teos on selailtavissa nyt myös nettisivuillamme.

"Yhtiömme historia on myös Naantalin historiaa: kertomus siitä, miten sähköistyminen on muuttanut yhteisöämme ja täällä asuvien perheiden elämää. Halusimme, että historiikissa kuuluu myös tavallisen kaupunkilaisen ääni ja kokemukset siitä, miten esimerkiksi televisio tai tietokonepelit muuttivat arkea. Tai miten sähköjen saapuminen vaikutti työntekoon maatiloilla", Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala kertoo.


Historiikin on kirjoittanut raisiolainen Matti Välimäki. Välimäki on koulutukseltaan kulttuurihistorioitsija ja filosofian maisteri. Välimäki on toiminut myös vuodesta 1995 freelance-toimittajana, ja hän avustaa lukuisia aikakaus-, sanoma-, järjestö- ja asiakaslehtiä. Välimäki on toimittajan uransa aikana kirjoittanut useisiin energia-alan julkaisuihin.


"Tämä on ollut erittäin mielenkiintoinen ja mieluisa projekti. Olen kiinnostunut nimenomaan arjen historiasta, ja sähkö antaa siihen mainion näkökulman. Sähkö on hyvin keskeinen osa elämäämme, mutta samalla se koetaan jonkinlaiseksi itsestäänselvyydeksi. Se on jotain, jota ei huomaa tai tule ajatelleeksi ennen kuin se puuttuu", Matti Välimäki pohtii.


Naantalin Energia on julkaissut historiikin kahdesti aiemmin: vuosina 1972 ja 1982. Edeltäjiinsä verrattuna satavuotishistoriikki käyttää aineistonaan enemmän kaupunkilaisten, yhtiön työntekijöiden sekä kaupungin virkamiesten ja luottamushenkilöiden haastatteluja. Teoksen vanha kuvamateriaali on pääosin Naantalin museon sekä Naantalin Energian arkistoista. Historiikin visuaalisen toteutuksen on ideoinut ja taittanut lietolaisen Turun Etusivu Oy:n Ulriikka Lipasti.


"Jaamme historiikkia toukokuun aikana paikallisiin kouluihin, alueen kirjastoihin ja monille yhteistyökumppaneillemme. Teosta voi halutessaan katsella nettisivuillamme tai tulla selaamaan kirjaa uuteen konttoriimme Tuulensuunkadulle, jonne Naantalin Energian asiakaspalvelu on muuttanut huhtikuun lopussa. Teemme siitä myös ”miniversion” erilaisten juhlavuoden tapahtumien yhteydessä jaettavaksi", Pasi Haarala sanoo.


Nettiversioon pääset tutustumaan tästä:

[Dokumentti 100-vuotishistoriikki (15)]
Takaisin
Ota yhteyttä