Kesäukkosten sähkökatkoihin kannattaa varautua etukäteen

Kesä tuo mukanaan ukkoset, jotka aiheuttavat toisinaan myös sähkökatkoja. Niihin kannattaa varautua jo ennakkoon ja varmistaa, että kaikki osaavat toimia ukkosen aikana oikein.

Vaikka Naantalin sähköverkot ovatkin pääosin maan alla, on sähköverkosta osa edelleen ilmajohtoa ja siten alttiina erilaisille sääilmiöille. Kesällä sääjaksojen vaihtelut tuovat aika ajoin mukanaan ukkosrintamia. Salamoinnin lisäksi ukkosmyrskyissä on rajuja, puuskaisia tuulia. Puuskatuulet ja salamat voivat vaurioittaa sähköverkkoa ja katkoa sähköjä. Ukkosissa on hyvä muistaa, että vikakorjausryhmät pääsevät korjaamaan sähköverkkoa ja palauttamaan sähköjä vasta, kun työ maastossa on jälleen turvallista.

Päivystyksemme seuraa tarkkaan sääennusteita useista eri tietolähteistä. Vaikka meteorologit tuottavat tänä päivänä runsaasti tarkkaa tietoa säiden vaihteluista, ei ukkosta ja sen rajuutta pystytä aina etukäteen arvioimaan. Se missä ukkosrintamat kulkevat ja kuinka pahoin seurauksin, voi yllättää niin sähköverkkoyhtiön kuin sen asiakkaatkin.Ukkosmyräköissä turvallisuudesta huolehtiminen on ehdottomasti tärkeintä sekä sähkönkäyttäjille että meille yhtiöille.  

Ukkoselta kannattaa suojata sekä ihmiset että sähkölaitteet

Salaman iskua taloon ei voi estää, mutta vahinkoja voi torjua johdattamalla ukkosenjohdattimen avulla salaman sähkövirran maahan."Salamasiepparista", televisioantennista tai savupiippuun vartavasten kiinnitetystä metallipiikistä viedään johtimet räystäitä ja nurkkia pitkin maahan. Talon ympäri kaivettu rengasmainen johdin estää talon lähelle iskevän salaman virran johtumisen talon alle.

Sisällä suoraa salamaniskua suurempi vaara on salaman aiheuttama ylijännite rakennuksen sisäverkossa. Ylijännite aiheuttaa helposti vikoja sähkölaitteisiin ja siksi sähkölaitteet on syytä ottaa ukkosella irti seinästä. Samoin kannattaa muistaa irrottaa tele- ja antennikaapelit. Rakennuksen hyvän maadoittamisen lisäksi jännitepiikeiltä voi suojautua ylijännitesuojin.

Samalla kun turvataan laitteet ukkosvaurioilta, pidetään huolta ihmisten turvallisuudesta. Ukkosella ikkunat ja ovet on parasta sulkea ja pysytellä pois niiden läheisyydestä. Myös vesilämpöpattereita on hyvä karttaa, koska ne ovat ukkoselle hyviä maadoituskohteita. Jos ukkonen iskee taloon, se valitsee kohteekseen korkeimman kohdan eli yleensä savupiipun. Piipun noki johtaa sähköä, joten tulisijojenkaan lähellä ei pidä olla.

Jos salamointi yltyy hurjaksi, turvallisin paikka on auto. Salaman iskiessä autoon, se purkautuu metallikoria pitkin renkaista maahan.


Lue ohjeet varautumiseen

Ota yhteyttä