Kokkaa säästäen

Joulun lähestyessä erilaiset uuniruuat lisäävät suosiotaan. Ruuanlaiton yhteydessä on hyvä miettiä energiatehokkuutta, sillä pienillä valinnoilla voi saada aikaan isoja säästöjä. Peräti kolmannes kuluttamisen ympäristövaikutuksista syntyy syömisestä. Kotitaloussähkön kulutuksesta lieden ja muiden ruoanvalmistuslaitteiden osuus on noin 6 prosenttia.

  • Valmista isoja määriä. Säästät energia, kun valmistat enemmän ruokaa kerralla ja pakastat osan tulevaa käyttöä varten.
  • Käytä uunia harkiten. Uunin käyttö kuluttaa paljon energiaa, joten
    silloin kun uuni lämmitetään, kannattaa ruokaa valmistaa suurempi määrä
    kerralla. Muista hyödyntää myös jälkilämpöä.
  • Valmista ja lämmitä ruokaa mikroaaltouunissa. Mikrossa valmistetun
    puuron ilmastovaikutus on noin 70 prosenttia pienempi kuin liedellä
    valmistetun.
  • Mikroaaltouuni on nopea ja energiataloudellinen vaihtoehto uunille
    varsinkin, kun tekee ruokaa yhdelle tai kahdelle hengelle. Esimerkiksi
    valmiin laatikkoruuan lämmitys mikroaaltouunissa vie vain 10 prosenttia
    uunilämmityksen ja 30 prosenttia liesilämmityksen energiamäärästä.
  • Hankkiessasi energiaa säästävää uunia mieti mitä ominaisuuksia
    uuniltasi tarvitset. Valitse laite, jonka sähkönkulutus on pieni.
    Tutustu myös eri uunien kuumennustekniikkaan ja mieti minkälainen laite
    soveltuu parhaiten käyttöösi.
  • Höyryuunissa voi valmistaa useita ruokalajeja samanaikaisesti.
    Höyryssä kypsentäminen on myös terveellistä ruoanlaittoa, jossa ruoan
    ravintoarvo, rakenne, väri ja aromi säilyvät hyvin.
  • Kiertoilmalla säästöä. Kiertoilmatoiminnolla voi uunissa paistaa 2–3
    pellillistä ruokaa samanaikaisesti. Paistoaika lyhenee 15–50 prosenttia
    riippuen peltien määrästä. Paistaminen tapahtuu noin 20 °C matalammassa
    lämpötilassa kuin ylä-alalämpötoiminnolla.
  • Valitse liedeksi induktio. Induktioliesi ei lämmitä keittoaluetta
    kuten perinteinen liesi vaan kattilan pohjaa. Induktioliesi kuluttaa
    sähköä noin 40 prosenttia vähemmän kuin valurautalevy ja noin 20
    prosenttia vähemmän kuin vastuksilla lämpenevä keraaminen keittoalue.
  • Pienlaitteet, kuten pienoisgrillit ja paahtimet ovat
    energiataloudellisia ja usein myös nopeampia vaihtoehtoja uunille.
    Esimerkiksi veden- ja kahvinkeittimet ovat käytössä energiataloudellisia
    ja nopeampia kuin vastuksilla kuumeneva keittolevy.


Lähteet:
Keittiötieto: Energiatehokkuus ruuanvalmistuksessa

Avainsanat energiansäästö
Ota yhteyttä